Osniva se građanski blok, bez LDP-a

U bloku Tadić, Čanak, Dušan Petrović...; LDP: Neprincipijelna koalicija

05. feb 2014

Lideri nekoliko stranaka postigli su na današnjem sastanku u Novom Sadu konsenzus o potrebi formiranja građanskog bloka koji će, između ostalih, činiti Nova demokratska

stranka u osnivanju, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Zajedno za Srbiju, izjavio je zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš.

Na konferenciji za novinare Kostreš je rekao da je na današnjem sastanku postignuta saglasnost o svim važnim principima delovanja moguće koalicije, a to su ekonomski oporavak, evropske integracije i primena Briselskog sporazuma, regionalizacija i decentralizacija, poštovanje ljudskih i manjinskih prava.

Kostreš je ocenio da će građanski blok biti prava politička alternativa Srpskoj naprednoj stranci i ostalim strankama vladajuće koalicije.

Dodao je da će ubrzo biti nastavak razgovora lidera stranaka koje će potencijalno činiti građanski blok.

Prema njegovim rečima, Bošnjački blok koji predvodi SDA Sandžaka, obaviće dodatne konsultacije o svom učešću u građanskom bloku.

„Potpuni sam optimista da ćemo u narednih nekoliko dana formirati građanski blok“, rekao je Kostreš.

Prema njegovim rečima, LDP je obavestio učesnike sastanka da nije zainteresovan za razgovore i da ne želi da učestvuje u formiranju takvog bloka.

Sastanak predstavnika stranaka počeo je oko 12.00 i održan je u prostorijama LSV u Novom Sadu.

Na sastanku su bili predstavnici Nove demokratske stranke, koju će predvoditi Boris Tadić, a uz njih predstavnici Zajedno za Srbiju, Zajedno za Vojvodinu, Zelene ekološke partije, Hrvatske nezavisne liste, Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara i Stranke demokratske akcije Sandžaka.

Jovanović: Cilj sastanka u Novom Sadu borba za mandat

Predsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je danas da nije otišao na razgovor o koaliciji sa LSV, jer je cilj tog sastanka borba za mandat i procenat, a ne za Vojvodini i Srbiju.

„Koalicija se pravi pošto su raspisani izbori, tako što se na jedno mesto dovlače svi oni koji imaju veći ili manji strah od samostalnog izlaska na izbore“, rekao je Jovanović novinarima posle potpisivanja izborne liste LDP-a za republičke izbore.

On je ocenio da je u pogrešno vreme zakazan sastanak u Novom Sadu, koji je organizovao LSV.

„U Vojvodini želimo sve da promenimo i u kratkoj izbornoj kampanji od šest nedelja samo bi sebi vezali ruke i noge u koaliciji sa strankama koje su bile neuspešne u politici koja se vodila u Vojvodini i Srbiji“, rekao je on.

Jovanović je kazao da očekuje da će LDP u toku dana predati Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) izbornu listu za učešće na parlamentarnim izborima.

„Prioritet i ključna obaveza naše stranke, nije ono što vidim i prepoznajem u motivima ljudima koji razgovaraju u Novom Sadu. Nije obaveza LDP da zbog komfora, jednog ili dva poslanika više ili manje žrtvuje politiku koja je neophodna Srbiji“, dodao je on.

On je kazao da je prirodno da Čanak i Boris Tadić budu zajedno u koaliciji. „Neka dozvole nama koji smo godinama štitili politiku od Nikolića, Dačića, Vučića, a često i od onih koji danas razgovaraju u Novom Sadu, da tu politiku koja je preživela konačno sprovedemo“, rekao je on.

Jovanović je rekao da ne želi da se svađa sa Čankom i Tadićem, ali da bi bilo dobro da oni shvate da je put konflikta sa LDP loša odluka za njih. „Ne mislim da bi bili uverljivi kada bi zajedno za Tadićem rekli da je došlo naše vreme. On je osam godina bio predsednik Srbije, deset predsednik Demokratske stranke i kada nije stigao da za to vreme uradi ono što se moralo prvog dana njegovog predsedničkog mandata, nema
razloga da verujemo da će sada biti drugačije“, rekao je Jovanović.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga