Oslobođen Zoran Petakov

Petakov oslobođen zbog apsolutne zastarelosti slučaja

23. nov 2012

Odlukom Apelacionog suda u Beogradu obustavljena je mera kućnog pritvora aktivisti Antifašističke akcije Novog Sada Zoranu Petakovu i on će uskoro biti pušten iz „kućnog zatvora“, saznaje Autonomija.

Mera kućnog pritvora obustavljena je jer je došlo do apsolutne zastarelosti slučaja, a Petakov će biti na slobodi kada rešenje stigne do Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Aktivisti Antifašističke akcije Novog Sada Zoranu Petakovu bila je izrečena mera od 100 dana kućnog pritvora uz mere elektronskog nadzora, u zamenu za služenje kazne zatvora od 100 dana. On se u „kućnom zatvoru“ nalazi više od 40 dana.

Iako su pravni zastupnici ranije ukazivali da je došlo do apsolutne zastarelosti slučaja, „postupajući sud“ se oglušio na to.

Pre dve sedmice Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine podneli su predsednik Srbije Tomislavu Nikoliću molbu za pomilovanje Petakova, ali do danas nije stigao odgovor na molbu.

„Ovom odlukom preinačeno je rešenje kojim je sudija Prvog osnovnog suda, Miroslav Bošnjak, koji je sudio Zoranu Petakovu  i u prvom stepenu, pogrešno primenio materijalno pravo i utvrdio da apsolutna zastarelost ne nastupa četiri godine nakon pravosnažne presude“, ocenjuje se u saopštenju koji je povodom odluke Apelacionog suda u Beogradu javnosti uputio Komitet pravnika za ljudska prava.

YUCOM ističe i da je ovakvim „nepravilnim“ postupanjem prvostepenog suda došlo do toga da se Zoran Petakov već više od četrdeset dana nalazi na odsluženju kazne zbog „verbalnog delikta“.

Petakovu je 2008. godine prvo bila izrečena novčana kazna od 100.000 dinara, koja je potom 2011. godine zamenjena zatvorskom u trajanju od 100 dana, nakon čega je osuđeni zatražio da se zatvorska kazna zameni kućnim pritvorom.

Petakov je osuđen za uvredu bačkog episkopa Srpske pravoslavne crkve Irineja (Mirka Bulovića), koji ga je tužio 2005. godine, jer je Petakov u nastupu u jednoj televizijskoj emisiji rekao da SPC podržava određene ekstremističke grupacije u Srbiji. Petakov je tada episkope Artemija, Amfilohija, Atanasija i Irineja označio kao „četiri jahača apokalipse“.

Pojedine nevladine organizacije su ranije oštro kritikovale presudu i podsetile da je sudija Miroslav Bošnjak, izričući presudu, rekao da takva uvreda protiv crkve nije zabeležena ni u vreme „najstrašnijeg komunizma“, kao i da je i on, kao hrišćanin, uvređen zbog istupa Petakova.

NVO su ukazale i da je sud odbio da izvede bilo koji predloženi dokaz i da je odbio da sasluša oštećenog Irineja.

Irinej je u građanskoj parnici takođe tužio Petakova i tražio odštetu od milion dinara, ali sud je to odbio.

Ta televizijska emisija bila je snimana povodom upada pripadnika u međuvremenu zabranjene neonacističke organizacije „Nacionalni stroj“ na antifašističku tribinu na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, 9. novembra 2005, na Svetski dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.

Tribinu je organizovala Antifašistička akcija Novog Sada, a neonacisti su tada fizički napali Zorana Petakova.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga