Oskarovac Tanović snima novi film, o važnosti ćevapa u doba korone

"Sve se u Sarajevu može ismejavati i biti tema viceva, osim jedne stvari, a to je odgovor na pitanje: gde su najbolji ćevapi u Sarajevu“

04. maj 2021

Reditelj Danis Tanović, dobitnik najprestižnije filmske nagrade Oskar, počeo je da snima svoj novi film, a pitanje na koje pokušava da odgovori je gde se u Sarajevu jedu najbolji ćevapi, što je zapravo metafora za život u pandemiji.

Kako je u ponedjeljak potvrdila bosanskohercegovačka producentska kuća „Obala art centar“, Tanović novi film snima u okviru projekta „Sarajevo grad filma za globalne ekrane“.

Radnja novog filma, koji nosi naslov „Deset u pola“, smeštena je u Sarajevu koje se suočava s pandemijskom krizom prouzrokovanom koronavirusom. Prati dvojicu sarajevskih ćevabdžija, likova opisanih kao prijatelji i antipodi, koji se na prvi pogled sukobljavaju oko kvaliteta ćevapa u njihovim radnjama, a zapravo preispituju životne odluke i suočavaju se s nužnošću njihovih promena.

„Sve se u Sarajevu može ismejavati i biti tema viceva, osim jedne stvari“, kaže Tanović, „a to je odgovor na pitanje: gde su najbolji ćevapi u Sarajevu“.

Tanović u ovom filmu ponovo sarađuje s glumcima Brankom Đurićem i Izudinom Bajrovićem, koji su glumili u „Ničijoj zemlji“, filmu za koji je Tanović i dobio Oskara, kao i u „Smrti u Sarajevu”.

U novom filmu ulogu ima i hrvatski glumac Goran Navojec.

Tanović potpisuje režiju ovog filma zajedno s Nikolom Kuprešaninom, a direktor fotografije je Damir Šagolj, nagrađivani fotograf agencije Reuters.

Projekt Sarajevo grad filma za globalne ekrane predviđen je za reditelje iz jugoistočne Evrope čiji filmovi su prethodno prikazani i nagrađeni na Sarajevo Film Festivalu. Tanovićev film je treći u okviru tog projekta, nakon filmova „Dobar dan za posao“ iz 2018. godine u režiji Martina Turka i prošlogodišnjeg filma „Koncentriraj se, baba“ Pjera Žalice.

(N1/Hina, foto: N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Pažljivo biraj svoj medij
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga