OSCE: ‘Dvije škole pod jednim krovom’ betoniraju segregaciju

"Neki lideri često koriste djecu kao sredstvo za ostvarivanje političkih ciljeva"

21. feb 2018

Generalni sekretar OSCE-a Thomas Greminger izjavio je danas u Sarajevu, nakon dvodnevnog boravka u Bosni i Hercegovini, kako pitanja u BiH, poput obrazovanja, izmjena Izbornog zakona, provođenja ljudskih prava i borba protiv korupcije, i dalje trebaju biti u fokusu političkih lidera u zemlji.

Greminger je istakao kako je u proteklom periodu ostvaren određeni napredak, ali da i je zabrinut zbog negativne retorike političkih lidera koja, kako je kazao, podriva do sada ostvareni napredak u zemlji.

„Zbog toga bih podstakao političke lidere ove države da se više potrude kako bi ostvarili kompromis u korist građana ove zemlje i njihovih naroda“, poručio je Greminger.

Generalni sekretar OSCE-a je rekao i kako žali zbog izostanka napretka u donošenju Izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, u skladu sa odlukom Ustava BiH.

„Same stranke se moraju snažnije angažovati i veoma je važno prednost dati dugoročnim koristima koje će usvajanjem ovog zakona biti ostvarene za građane Bosne i Hercegovine, umjesto usmjeravanja pažnje na kratkoročnu političku dobit. Nužno je pronaći kompromis prije maja ove godine. Vrijeme, sasvim jasno, ističe“, kazao je Greminger.

Greminger je ponovio da je obrazovni proces i dalje u fokusu Misije OSCE-a u BiH, o čemu je razgovarao tokom susreta sa predstavnicima vlasti u Srednjebosanskom kantonu.

„Neki lideri često koriste djecu kao sredstvo za ostvarivanje političkih ciljeva, dok problemi poput segregacije i diskriminacije djece u školama i dalje čekaju na rješavanje. Uvjeren sam da Bosna i Hercegovina ne može postati prosperitetna zemlja ako ne osigura inkluzivno kvalitetno obrazovanje bez ikakvih oblika diskriminacije“, rekao je generalni sekretar OSCE-a.

Na naš upit šta OSCE može uraditi kada je riječ o problemu obrazovnog sistema u BiH, u okivru kojeg postoje i „dvije škole pod jednim krovom“, Greminger je odgvovorio:

„Mi smo posjetili takvu školu u Vitezu i veoma smo zabrinuti, jer je to bila urgentna mjera koja je uvedena prije 15 godina koja je tada bilo pragmatična, ali 15 godina kasnije održavati takav koncept u praksi, betonira segregaciju i predstavlja rizik za nastavak segregacije. Mi ne možemo promijeniti sistem, ali možemo pružiti podršku vlastima ove zemlje u pronalaženju načina da uspostave integrisani sistem obrazovanja koji će doprinijeti prevazilaženju međunacionalne segregacije, doprinijeti ujedinjenju“, poručio je Greminger.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga