Osam nedelja pritvora Brejviku

Sudija je saopštio da će Brejkvik biti sam u ćeliji i da neće moći da prima pisma i posetioce kao ni da komunicira sa medijima

25. jul 2011

Norveški sudija Kim Heger odredio je pritvor od osam nedelja Andersu Beringu Brejviku, osumnjičenom za napade u centru Osla i ostrvu Utoja, koji je na današnjem prvom saslušanju priznao da je odgovoran za napade i da je imao dve grupe pomagača.
„Optuženi je danas izneo tvrdnje koje zahtevaju dalju istragu, uključujući izjavu da su u njegovoj organizaciji postojale još dve ćelije“, rekao je Hejger na konferenciji za štampu, prenosi Rojters.
Sudija je saopštio da će Brejkvik biti sam u ćeliji i da neće moći da prima pisma i posetioce kao ni da komunicira sa medijima. Biće mu dozvoljeni samo susreti sa advokatom.
Brejvik je na sudu rekao i da je njegova akcija imala za cilj da spasi Evropu od islama. Prema rečima sudije, on je rekao da je želeo da osujeti dalje regrutovanje članova laburističke stranke, koju krivi za „masovni uvoz muslimana.“
On je tražio da saslušanje bude javno ali mu je sud to uskratio ocenivši da optuženi sudnicu želi da iskoristi za propagiranje svoje ideologije i antimuslimanskih stavova.
Mediji su prethodno javili da je Brejvik napisao govor za sudnicu još pre nego što je izvršio napad. Saslušanje je trajalo oko 40 minuta.
Anders Bering Brejvik, koji je optužen za bombaški napad u glavnom gradu Norveške, kao i masakr na ostrvu Utoja, tokom kojih su ubijene 93 osobe, doveden je danas u Sud u Oslu kroz podrum, prenosi norveška agencija NTB.
Brejvik je doveden na sporedni ulaz, kroz podrum do sale za suđenje.
Ispred Suda se okupio veći broj građana koji su vikali „izdajico“, „ubico“, kada je došlo vozilo sa optuženikom.
Sud u Oslu odlučio je da se saslušanje održi iza zatvorenih vrata, a odluka je saopštena ogromnom broju novinara koji su od jutros čekali ispred suda da zabeleže prvo pojavljivanje Andersa Behringa Brejvika, koji je uhapšen u petak posle bombaškog napada u Oslu i pucnjave u omladinskom kampu na ostrvu Utoja.
„Na osnovu informacija o slučaju sud je utvrdio da će današnje saslušanje uhapšenog biti održano iza zatvorenih vrata“, navodi se u saopštenju sudije Kim Hegera.
Jasno je da postoje konkretne informacije da bi javno saslušanje osumnjičenog moglo brzo da dovede do vanredne i veoma teške situacije za istragu i bezbednost, dodaje se u saopštenju.
Advokat osumnjičenog izjavio je juče da je njegov klijent zatražio da saslušanje bude otvoreno za javnost i da se u sudnici pojavi u uniformi.
„Ima dve želje: prva je da saslušanje bude javno, a druga je da mu se omogući da bude obučen u uniformu“, rekao je norveškoj tv stanici NRK advokat Geir Lipestad.

(agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga