Osam dana evropskog filma u Novom Sadu

U organizaciji Delegacije Evropske unije u Srbiji

12. maja 2016

U Novom Sadu danas počinje Festival evropskog filma, u organizaciji Delegacije Evropske unije u Srbiji, beogradskog EU Info centra i novosadskog EU Info kutka.

Svečano otvaranje zakazano je za danas u 19.30 sati u Kulturnom centru Novog Sada.

Festival – koji će otvoriti zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Oskar Benedikt – počinje u 20 sati projekcijom filma Miroslava Momčilovića „Smrdljiva bajka“.

Festival će u Novom Sadu trajati do 20. maja, a u Kulturnom centru Novog Sada biće prikazano 18 filmova najnovije evropske produkcije iz: Srbije, Hrvatske, Francuske, Grčke, Rumunije, Portugala, Holandije, Litvanije, Danske, Belgije, Mađarske, Estonije, Nemačke, Švedske, Kipra, Austrije, Bugarske i Italije.

Projekcije su od 19 i 21 sat, ulaz je slobodan, a karte mogu da se preuzmu od danas, pa do kraja Festivala svakodnevno od 10 do 19 sati u EU Info kutku (Bulevar Mihajla Pupina 17), kao i subotom od 10 do 15 sati, i pre početka svake projekcije u Kulturnom centru Novog Sada, Katolička porta 5.

Festival evropskog filma realizuje se iz dva dela, prvi od 12. maja do 07. jula a drugi na jesen. Filmovi će, pored Novog Sada, biti prikazani i u sedam gradova u Srbiji: Nišu, Šapcu, Valjevu, Prijepolju, Negotinu, Prokuplju i Užicu.

„Svaki film na ovom petom Evropskom filmskom festivalu je na neki način predstavnik zemlje iz koje dolazi. Veoma sam zadovoljan što će, još jednom, ovaj festival moći da pokaže kreativnost i bogatu raznolikost filmske proizvodnje širom Evrope. To ne bi bilo moguće bez posvećenosti ambasada zemalja članica EU i njihovih kulturnih institucija, kao i našeg tima u EU info centru i EU Info kutku”- izjavio je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Majkl Davenport.

Nakon filma „Smrdljiva bajka” na otvaranju festivala, u petak 13. maja od 19 sati biće prikazan hrvatski film VIS-A-VIS u režiji Nevia Marasovića, a u 21 sat je na repertoaru francuski film”LETO”, režija Katarina Korsini. U subotu 14. maja u 19 sati počinje grčki film „A.C.A.B.“ Konstantina Vulgarisa, a u 21 sat prikazuje se film „JARAC”, bugarskog reditelja Georgija Đulgerova. U nedelju 15. maja od 19 sati se prikazuje austrijski film „LAKU NOĆ, MAMA“ Severina Fiala, a od 21 sat prikazuje se film „BLOK 21” kiparskog reditelja Kiriakosa Tofaridisa. „PALME”, švedski film reditelja Kristine Lindstrom i Mauda Najkandera biće prikazan u ponedeljak 16. maja, a nakon toga u 21 sat sledi nemački film „TUĐINA” Fea Aladaga. U utorak 17. maja film „JA SAM STARI KOMUNISTA” počinje u 19 sati, a u 21 sat se prikazuje film iz Portugala „ANĐELIKA” Manuela de Oliveira. U sredu 18. maja u 21 sat počinje holandski „ADMIRAL” Roela Rajna. U četvrtak 19. maja u 19 sati je na repertoaru estonski „DEMODE” Jaka Kilmija, italijanski film „MIRNO” Frančeska Brunija počinje u 20 sati, a od 21.30 sati se prikazuje litvanski film „U PROLAZU”. U petak 20. maja od 17 sati prikazuje se mađarski film „SLOBODA I LJUBAV” Kristine Gode, od 19 sati je dansko ostvarenje „NA ULICI ISPOD VODE” Šarlote Siling; od 21 sat sledi belgijski film „ZALUDNOST ŽIVLJENJA”, kojim se i zatvara Festival evropskog filma u Novom Sadu.

Delegacija Evropske unije podržava brojne kulturne manifestacije u Srbiji, među kojima su – NOMUS, EXIT festival, Belgrade Dance Festival, Guitar Art Festival, Nišvil, Green Fest, Belgrade Irish Festival, Festival pozorišta za decu i mnoge druge čime pokazuje naklonost ka interkulturalnom dijalogu i kulturnoj razmeni.

(B. Opranović, Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga