„Orlovat“ prvi u „banatskim šorama“

U jučerašnjoj finalnoj utakmici "Orlovat" je pred velikim brojem Novosađana sa 21:6 pobedio novosadski "Seknd hend".

13. jun 2011

Ekipa „Orlovata“ iz istoimenog zrenjaninskog sela pobednik je novosadskog turnira u „banatskim šorama“, sve popularnijoj igri koja se igra jedino u Vojvodini, a slična je engleskom kriketu i američkom bejzbolu.
U jučerašnjoj finalnoj utakmici „Orlovat“ je pred velikim brojem Novosađana sa 21:6 pobedio novosadski „Seknd hend“.
Treće mesto zauzela je ekipa „Bećari“ iz Sremske Kamenice, koja je pobedila ekipu „Sve zvezde“ iz Mokrina rezultatom 21:0.
Na peto mesto plasirala se ekipa „Mamuti“ iz Kikinde, koja je savladala ekipu „Sakule“ iz istoimenog zrenjaninskog sela.
Turnir u Novom Sadu bio je kontrolnog karaktera, u susret 11. svestkom prvenstvu u „banatskim šorama“, koje će biti održano 2. i 3. jula u selu Tomaševac kod Zrenjanina.
Za „banatske šore“ mnogi Banaćani kažu da su temelj današnjeg američkog bejzbola, objašnjavajući svoje tvrdnje činjenicom, da je slavni srpski naučnik Mihajlo Pupin, odlazeći iz rodnog Banata u Ameriku sa sobom poneo loptu za šore i, tamo Amerikance „zapalio“ novom igrom.
Drugi opet tvrde da su „šore“, ali i bejzbol zapravo engleski kriket, koji je neko doneo u Banat i tu igru prilagodio mentalitetu Banaćana.
Deo Banata u kom se igraju „šore“ nekad je bio vojna krajina, a banatski ratnici, koji su odlazili da širom sveta ratuju za račun Austro-Ugarske monarhije, po svoj prilici, negde su „pokupili“ igru kriket.

(agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga