Orhan Usein: Romi posebno ugroženi zbog virusa

"Virus ne pravi razliku između rase, većine ili manjine"

08. apr 2020

Vođa projektnog tima za integraciju Roma Veća za regionalnu saradnju Orhan Usein, izjavio je da se 8. april, Međunarodni dan Roma ove godine obeležava u vanrednim okolnostima zbog pandemije virusa COVID-19 i dodao da su romske zajednice posebno ugrožene virusom zbog uslova u kojima žive.

„Kao i svi drugi, i Romi su pogođeni ovom zajedničkom pretnjom, jer virus ne pravi razliku između rase, većine ili manjine. Ovaj virus napada sve nas,“ rekao je Usein i podsetio sve ostale na ugroženost Roma, ali i na snagu zajedništva i solidarnosti u ovim teškim vremenima.

On je dodao da su brojne romske zajednice naročito ugrožene pandemijom, jer uslovi života i osnovna sanitarna infrastruktura nisu odgovarajući da se osigura potpuno poštovanje preventivnih mera, što Rome izlaže još većem riziku.

„Osim postojećih problema, kao što je nedostatak pristupa čistoj vodi i električnoj energiji, uslovi za obavljanje svakodnevnih usluga radi ostvarivanja prihoda su ograničeni ili u brojnim slučajevima u potpunosti onemogućeni. Veliki broj Roma radi neprijavljeno, baveći se poslovima prikupljanja sekundarnih sirovina, sezonskim poslovima, prodajom robe na otvorenim pijacama, koji su zabranjeni zbog preventivnih mera „, navedeno je u saopštenju Veća.

Uz sve to, prekinuto je i obrazovanje, a nastavni plan i program prebačen je na internet ili državnu televiziju, što predstavlja opterećenje za mlade Rome koji imaju ograničen pristup internetu, TV i laptopu za praćenje nastave, dodaje se u saopštenju.

„Međutim, Romi, kao i svi drugi građani, pridržavaju se uvedenih mera i razumiju da kada je jedna osoba u opasnosti, u opasnosti je cio region. Svi mi smo povezani i na različite načine, zavisimo jedni od drugih“ zaključio je Usein.

Sa oko 10 miliona ljudi, Romi su najveća etnička manjina u Evropi.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga