Organizatori: Zabranjen Kampus fest na Univerzitetu u Novom Sadu

Pravnom fakultetu "smeta buka" sa Kampus festivala ili im smeta nešto drugo?

08. okt 2013

Organizatori studentskog festivala Kampus fest izjavili su danas da je zabranjeno održavanje tog festivala u kampusu Univerziteta u Novom Sadu, jer je Pravni fakultet zapretio da će obustaviti nastavu, ukoliko kampus fest bude održan.

Na Pravnom fakultetu i u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu medijima su kazali da će izjavu tim povodom dati „u toku dana“.

Organizatori su optužili i rektorat Univerziteta u Novom Sadu da, bez obzira što je Senat univerziteta doneo odluku da Kampus fest može da se održi, nije stao u odbranu festivala, već je umesto toga naveo da je „nastava najvažnija“ i da do štrajka Pravnog fakulteta ne sme doći, a da festival može da se održi i u nekom drugom prostoru.

Oni su novinarima kazali da je takva preporuka rektorata za njih bila neprihvatljiva, jer se na organizaciji festivala radilo od februara ove godine i optužili su Pravni fakultet da je njihova pretnja štrajkom „neosnovana i izazvana drugim motivima“.

Naveli su da je Pravni fakultet kao argument za pretnje naveo da Kampus fest ometa održavanje nastave i ocenili da je takav argument „besmislen“, jer se festival održava na otvorenom frostoru kampusa Univerziteta u Novom Sadu, u kojem se nalaze gotovo svi fakulteti tog univerziteta i od kojih se niti jedan nije bunio da im smeta Kampus fest, sem Pravnog fakulteta.

Organizatori su na svojoj zvaničnoj stranici na društvenoj mreži Fejsbuk (Facebook) u znak protesta postavili znak Kampus festa koji je prekrižen, kao i ironični natpis: „Tišina! Nastava u toku.“

Organizatori su naveli da neće pristati na predlog rektorata da se festival izmesti u neki drugi prostor i najavili da će radikalno smanjiti program festivala i stupiti u štrajk, odnosno umesto predviđenih programa festivala, biće održan „štrajk u tišini“.

„Na taj način želimo da iskažemo svoje protivljenje zbog izbacivanja kulture iz studentskog grada i da svojevrsnim buntom stavimo do znanja da nećemo dopustiti da nas tako lako otpišu“, kazali su organizatori.

Oni su za sutra u podne, umesto otvaranja festivala, najavili konferenciju za novinare u kampusu Univerziteta u Novom Sadu.

Najavili su i da će u petak, 11. oktobra, u 19 sati u klubu „Fabrika“ Studentskog kulturnog centra Novi Sad održati protestnu tribinu „Ćuti i ne mešaj se!“, na kojoj će govoriti o uzrocima i posledicama „proterivanja kulture“ s Univerziteta.

Drugi po redu Kampus fest, ili „Festival kulture – od studenata studentima“, trebalo je da bude održan od 9. do 11. oktobra u kampusu Univerziteta u Novom Sadu, kao i prošle godine.

U okviru Kampus festa su prošle godine bile organizovane različite radionice sa studentima, a ulice univerzitetskog kampusa bile su u oktobru prošle godine pretvorene u galerije na otvorenom, pozorišta, biskope, studentske sobe i igrališta.

Festival se prošle godine održavao pod motom „Okupirajmo kampus, zajedno!“.

Pravni fakultet: Nastava ne može da se odvija normalno

Dekan pravnog fakulteta u Novom Sadu Ranko Keča rekao je danas, povodom vesti o otkazivanju studentskog Kampus festa, da je jedini razlog za to što je Pravni fakultet protestovao protiv njegovog održavanja “prošlogodišnje iskustvo” kada nastava zbog buke nije mogla da se odvija normalno.

“Naš fakultet je direktno okrenut prema univerzitetskom trgu gde se Kampus fest održava, tako da sve manifestacije, muzika, koncerti i žamor ometaju studente pravnog fakulteta u radu”, rekao je Keča agenciji Beta.

Na pitanje zašto drugi fakulteti nisu protestvovali protiv održavanja Kampus festa, Keča je rekao da oni nemaju sličan “fizički problem” i nisu okrenuti ka trgu, pa im festival ne ometa radni proces.

Keča je naglasio da će u slučaju da se Kampus fest ipak održi na spornom mestu, nastava na Pravnom biti obustavljena na tri dana, a propušteni dani će morati biti nadoknađeni.

On je rekao da je kampus Univerziteta u Novom Sadu veliki i u njemu se može naći mnogo drugih lokacija za manifestaciju, a predloženo je i da se festival održi tokom vikenda kada nema nastave, jer je kampus “zbog blizine studentskih domova i menzi veoma živ i tim danima”.

Nije, međutim, jasno kako je to dekan Keča utvrdio da je „samo Pravni fakultet okrenut prema trgu“, kada je svakom ko je barem jednom bio u kampusu jasno da su prema trgu okrenuti i brojni drugi fakulteti. Možda ima problem sa orijentacijom… Pogotovo imamo li u vidu da je Pravni fakultet u Novom Sadu od ranije poznat kao bastion „slobodne misli“, čiji su dekani u nedavnoj prošlosti znali i zaključati studente u zgradi e ne bi li im zabranili da se pridruže kolegama na studentskim protestima.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga