Organizatori protesta: Iza napada na studente stoji Srpska desnica

Protest protiv prebijanja studenata večeras u 18 sati

11. juna 2019

Neformalna grupa studenata Univerziteta u Novom Sadu optužila je danas organizaciju Srpska desnica da stoji iza napada na studente tog Univerziteta koji su se desili u petak i subotu prošle nedelje u univerzitetskom kampusu.

Studenti i aktivisti Združene akcije “Za krov nad glavom” Mihаjlo Nikolić i Mаrko Đelević pretučeni su u petak usred dana u kampusu Univerziteta u Novom Sadu, nakon protesta za zaštitu zelenila u Novom Sadu, a Dejan Bagarić je pretučen u subotu uveče, takođe u kampusu, nakon protesta „Jedan od pet miliona“.

„Protest protiv prebijanja studenata“ zakazali su za večeras u 18 sati, kod fontane ispred Pravnog fakulteta, u kampusu Novosadskog univerziteta, novosadski ogranak organizacije „Za krov nad glavom“ i Samoorganizovani studenti Filozofskog fakulteta.

Desetak studenata iz organizacije večerašnjeg posetili su danas Dekanat Filozofskog fakulteta, od kojeg su zatražili dozovolu da na toj zgradi okače poziv za protest.

Nakon št su dobili dozvolu od dekanice Ivane Živančev Sekeruš, uz uslov da na pozivu ne bude politčkih poruka, studenti su na ulazu u zgradu fakulteta nalepili plakat na kojem je ispisana poruka: Protest u 18 časova.

Student su ulazak na fakultet i razgovor sa dekanicom prenosili uživo preko Instagrama.

Organizatori protesta poručili su ranije da niz prebijanja studenata jasno upućuje na to “da se ovo ne dešava slučajno, već da je dobro organizovano od nekoga ko ima zaštitu države”.

“Jasno je da više niko nije bezbedan i da će se, ako se ovome ne suprotstavimo, stvari samo pogoršati“, naveli su oni.

Novosadski Filozofski fakultet zatražio je prethodno od nadležnih da “u najkraćem roku” pronađu nasilnke koji su pretukli trojicu studenata proteklog vikenda, od kojih su dvojica studenti tog fakulteta.

“U gradu koji se ponosi zvanjem evropske i omladinske prestonice kulture, pravo na slobodno mišljenje ne sme se osporavati ni na koji način, naročito ne nasiljem. Nadamo se da će vinovnici ovih incidenata u najkraćem roku biti pronađeni i da će snositi odgovornost za svoje anticivilizacijsko postupanje”, navodi se u saopštenju Filozofskog fakulteta.

Nаstаvnici Filozofskog fakulteta u Novom Sаdu pokrenuli su i peticiju za osudu nasilja nad studentima.

“Nаpаdi nа studente izаzvаli su nаšu zаbrinutost jer su u njimа povređeni mlаdi ljudi koji hrаbro iznose svojа mišljenjа o mnogobrojnim bolnim pitаnjimа nаše stvаrnosti i svojim аktivnostimа pokušаvаju dа stvore prаvednije društvo. Nјihovi nаpori nа zаštiti grаđаnа od merа prinudnog iseljenjа i učešće u višemesečnim protestimа protiv аktuelne vlаsti ne mogu dа budu rаzlozi dа bilo ko protiv njih primeni fizičku silu”, poručili su nastavnici i pozvali kolege da im se pridruže potpisivanjem peticije.

(Autonomija, foto: Za krov nad glavom)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga