Organizatori otkazali festival na kojem je trebalo da svira neonacista

"Ja tu muziku ne slušam i nemam pojma da li je neko od njih neonacista. Ja sam pošten građanin"

15. avg 2014

Organizator festivala Kamp Pustai u Araču kod Novog Bečeja Lajoš Link izjavio je danas da je taj festival otkazan nakon optužbi da će na njemu nastupiti i pojedini neonacisti iz Mađarske.

„Jako mi je žao što je neko izmislio takve optužbe i upropastio ovu kulturnu manifestaciju. Ali, bolje je da otkažemo festival, nego da bude provokacija“, rekao je Link novinarima.

On je dodao da nije „ni fašista ni neonacista“, već čovek koji je rođen u Srbiji i želi da ostane da živi u njoj i koji želi da mu mediji upute izvinjenje zbog „lažnih optužbi“.

Antifašistička akcija Novog Sada upozorila je ove nedelje da će jedna od vodećih ličnosti mađarskog neofašističkog pokreta Balaž Siva sa svojim bendom nastupiti na Kampu Pustai kod Novog Bečeja. „Balaž Siva je osvedočeni neonacista. Njegovi muzički projekti su razglas za širenje nacionalne i rasne mržnje“, navela je Antifašistička akcija.

Lajoš Link je ovakve optužbe nazvao „provokacijama“ i dodao da nije znao ko je Balaž Siva. „Nećemo da nasedamo na bilo kakve provokacije, meni to ne treba u životu. Ja tu muziku ne slušam i nemam pojma da li je neko od njih neonacista. Ja sam pošten građanin, a ovde je u pitanju zla namera da se upropasti naš dugogodišnji trud“, rekao je Lajoš Link.

U najavi za festival pisalo je da će u okviru manifestacije biti organizovani koncerti, jahanje, streljaštvo, učenje drvoreza, s ciljem „očuvanja tradicije i jačanja mađarske nacionalne svesti na jugu“. „Čekamo vas u jedinom nacionalnom kampu južnih Mađara“, bilo je navedeno u pozivu.

Balaž Siva bio je najavljen kao jedan od onih koji će svirati, sa bendom „Fetusi heroja Arpada“. Na Fejsbuk profilu Balaža Sive i dalje stoji najava da će nastupiti na festivalu 20. avgusta u 20 sati.

Festival je trebalo da bude održan od 19. do 22. avgusta.

Kako Autonomija saznaje od izvora u opštini Novi Bečej, ta lokalna samouprava takođe je finansijski pomogla organizaciju ovog kontroverznog festivala.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Jesen
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga