Orden osnivačicama Francuskog Kulturnog centra u Novom Sadu

Klodin Mišić i Monik Beljanski orden za zasluge u redu vitezova večeras je za njihovo zalaganje i rad na širenju francuskog jezika i kulture u Vojvodini i Novom Sadu uručio Ambasador Francuske u Srbiji Fransoa-Gzavije Denijo

27. jun 2011

Osnivačice Francuskog kulturnog centra u Novom Sadu Klodin (Claudine) Mišić i Monik (Monique) Beljanski dobitnice su visokog francuskog nacionalnog priznaja – orden za zasluge u redu vitezova.
Priznanje im je večeras dodeljeno za njihovo zalaganje i rad na širenju francuskog jezika i kulture u Vojvodini i Novom Sadu, a orden je uručio Ambasador Francuske u Srbiji Fransoa-Gzavije Denijo (Fransois-Xavier Denia).
Klodin Mišić i Monik Beljanski u Novom Sadu žive od sedamdesetih godina i jedne su od osnivačica Francuskog kulturnog centra u okviru kojeg su oformile francusku medijateku, organizovale kurseve francuskog jezika za sve uzraste i vodile različite kulturne aktivnosti.
„Klodin i Monik svojim zalaganjem u proteklim decenijama doprinele su zbližavanju Srbije i Francuske, a negujući ovu saradnju postale su stubovi francuskog prisustva u Vojvodini i Srbiji“, rekao je prilikom svečane dodele ordena francuski ambasador.
On je dodao da zahvaljujući njihovom radu u obrazovnim predškolskim ustanovama, srednjim školama i Katedri za francuski jezik na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu generacije novosađana govore francuski jezik i tako su postali važan deo frankofone zajednice i francuske kulture.
„Svojom ulogom u kulturnoj i prosvetnoj zajednici u Srbiji i prevazilazeći okvire delovanja običnog nastavnika francuskog jezika, Klodin i Monik su doprinele uvođenju modernije i dinamičnije nastave“, rekao je Gzavije Denijo.
Klodin Mišić zahvaljujući se na ukazanoj počasti istakla je da zaslugu za to imaju i „studenti, učenici i ustanove koje su prepoznale važnost učenja jezika i širenja različitih kultura“
Monik Beljanski je takođe i osnivačica „Letećeg pozorišta Novog Sada“ u okviru kojeg je pisala, prevodila i postavljala na scenu predstave na francuskom jeziku.
Ona je rekla da ovaj orden posvećuje svom preminulom ocu koji joj je, dok je još živela u Francuskoj, savetovao da uspeh gradi korak po korak i da ukoliko želi da postane kapetan mora da krene od mornara.
„Otac me je uvek pametno savetovao, ali on nije znao da ja ne želim da budem ni kapetan ni mornar. Ja sam samo želela da dođem u Jugoslaviju da ovde dam doprinos širenju francuske kulture“, rekla je Beljanski.
Orden za zasluge u redu viteza je drugo po značaju nacionalno priznanje Francuske koje je ustanovio predsednik Šarl De Gol 1963.godine i koje se za izuzetne zasluge za francuski narod dodelju je civilima i vojnicima.
Klodin Mišić i Monik Beljanski za ova odlikovanja predložio je bivši francuski ambasador u Srbiji Žan Fransoa Ter al (Jean Fransois Terral).

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga