- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Orbović: Beda i strah u Srbiji

Predsednik Samostalnog sindikata Srbije Ljubisav Orbović ocenio je da je ekonomska situacija u Srbiji „katastrofalna“, navodeći da se trenutno ostvaruje 46 odsto bruto domaćeg proizvoda iz perioda pre devedesetih godina, da je broj nezaposlenih dosegao cifru od 800 hiljada i da se čak prema pojedinim procenama „može govoriti i o milion nezaposlenih u Srbiji“. I pored toga, on je u intervjuu za „Mađar so“ rekao da ne računa na velike štrajkove „jer se ljudi boje, a sa druge strane je i nezaposlenost ogromna“.

– Smatram da će od nezadovoljstva zaposlenih biti veće socijalno nezadovoljstvo i da će na ulice u većoj meri izaći oni koji nemaju nikakv posao. Tu mogućnost smatram realnijom – kazao je Orbović i ocenio da ukoliko vlada do kraja godine ne učini nešto za osetno i vidljivo poboljšanje, da bi „onda mogla da se suoči sa većim nezadovoljstvom“.

Čelnik ove sindikalne organizacije navodi da je ključni problem u tome što „realni sektor uopšte ne radi“, odnosno da je čitava industrija Srbije propala i da, kada se gledaju podaci o zaposlenima, valja znati da ta cifra znači broj zaposlenih u javnoj sferi i u sektoru usluga. Orbović je ocenio da je od 2000. godine „privreda potpuno propala“.

– Proces privatizacije je bio apsolutno neuspešan, samo njen mali deo je donelo neke koristi a ostalo se može svrstati u kategoriju krivičnih dela, što je zadalo poslednji udarac privredi na izdisaju. Danas se može reći da se radi o katastrofalnom periodu i da će morati da protekne dug vremenski period da bi se privreda vratila na nivo od pre privatizacije. Ni protekle godine se nije dogodilo ništa novo, i pored toga što smo svi računali na pozitivne promene. Stvarnog napretka nema. Mnogo se može čuti o tome da će krenuti novi proces industrijalizacije, od svega međutim ništa ne možemo da vidimo jer se državno rukovodstvo bavi potpuno drugom politikom. U vladi dvojica nešto rade, dvojica vode neku politiku, ne razumem zašto je to tako. I ostali ministri bi trebalo da rade. Međutim, situacija nije takva i zbog toga sada treba da se suočimo sa svežim podatkom da je u januaru i februaru ukinuto novih 30 hiljada radnih mesta – rekao je Orbović.

– Srbiji su potrebne investicije, ali je pogubna ona politika koja se oslanja isključivo na inostrana ulaganja i nažalost svedoci smo takve politike i danas – konstatovao je čelnik sindikalne organizacije. Dodao je da inostrane investicije mogu da donesu i kvalitativne promene i da su one potrebne, ali, kako je kazao, samo ako zemlja prethodno izvrši potrebna unutrašnja restruktuiranja. –Jedino reindustrijalizacija može da donese stvarne rezultate. Do tada, dok je ovoliki broj nezaposlenih, dajemo priliku poslodavcima i za različite manipulacije – zaključio je Orbović.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!