Orbanov Fidesz zadržao dvotrećinsku većinu

Nakon izbrojanih 99,9 posto glasačkih listića, premijerova stranka ima tačno 133 mjesta od 199 u Parlamentu

13. apr 2014

Mađarski premijer Viktor Orban zadržao je dvotrećinsku većinu u Parlamentu, a time i mogućnost da mijenja Ustav, pokazali su konačni rezultati prošlosedmičnih izbora.

Zbog tijesnih rezultata u nekim biračkim okruzima, nije bilo odmah jasno hoće li Orbanova stranka Fidesz dosegnuti prag od 133 od ukupno 199 zastupničkih mjesta u Parlamentu.

U subotu navečer, s izbrojanih 99,9 posto glasačkih listića, Nacionalni izborni ured objavio je na svojoj internetskoj stranici da Fidesz ima tačno 133 mjesta, koalicija predvođena socijalistima 38, a stranka krajnje desnice Jobbik 23 mandata.

Službeni konačni rezultati trebali bi biti objavljeni do 25. aprila.

„Sada je sigurno da će Fidesz opet imati dvotrećinsku većinu“, rekao je Peter Kreko, direktor instituta za politiku Political Capital. „A to znači da će se neortodoksne politike nastaviti.“

Orban se često sukobljavao s Evropskom unijom i inozemnim ulagačima zbog svojih osebujnih politika, uključujući poreze na velike profite banaka, energetskih i telekomunikacijskih kompanija kako bi održao pod kontrolom budžetski deficit.

Izmijenjene stotine zakona

Njegova vlada u odlasku iskoristila je svoju većinu kako bi izmijenila stotine zakona, među kojima i temeljne, za čiju je izmjenu potrebna dvotrećinska većina.

Kritičari optužuju Fidesz za ograničavanje medijskih sloboda i demokratskih kontrola, što on niječe.

U posljednje četiri godine Orban je, između ostalog, proveo nacionalizaciju privatnih penzijskih fondova te uveo olakšice za hipotekarne kredite u stranoj valuti, koje su morale platiti banke, koje su većinom u stranim rukama.

Orban je obećao nastaviti s takvim politikama ukoliko bude ponovno izabran.

Investitori očekuju da će provesti plan za prebacivanje velikih dijelova bankarskog sektora u mađarske ruke te da će više opteretiti inozemne energetske kompanije.

Orban, također, želi da država ima veći udio u energetskom sektoru.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga