Orban traži autonomiju za Mađare izvan granica Mađarske

"Mađarsko je pitanje za nas europsko pitanje"

10. maj 2014

Mađarska će braniti svoja prava unutar Europske unije, a za Mađare koji žive izvan matične zemlje, u središnjoj Europi, uključujući i Ukrajinu, traži autonomiju, izjavio je u subotu predsjednim mađarske vlade Viktor Orban. Orban kojega je u subotu parlament ponovno imenovao predsjednikom vlade nakon što je prošlog mjeseca pobijedio na parlamentarnim izborima, izjavio je kako etnički Mađari podupiru njegovu politiku ujedinjenja nacije „preko granica“.

Njegova je vlada u prošlom mandatu nudila Mađarima u susjednim zemljama mađarsko državljanstvo.

Orban, 50-godišnji bivši borac protiv komunizma, proteklih se godina u nekoliko navrata sukobio s Europskom unijom zbog svojih jednostranih poteza.

„Mađarsko je pitanje za nas europsko pitanje“, rekao je Orban u svome prvom govoru u parlamentu nakon ponovnog izbora.

„Mađari koji žive u Karpatskom bazenu imaju pravo na dvostruko državljanstvo, imaju pravo na zajedništvo, kao i na autonomiju“, rekao je.

Brojni Mađari danas smatraju da je Trianonski sporazum iz 1920. godine nacionalna tragedija, jer je njime Mađarska ostala bez dvije trećine teritorija, a milijuni Mađara ostali su živjeti u drugim državama, Rumunjskoj, Slovačkoj, Ukrajini i Srbiji, prenose Hina i Index.hr.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga