- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Orban posetio Jad Vašem u Jerusalimu, dvadesetak ljudi protestovalo

Premijer Mađarske Viktor Orban obišao je danas popodne Memorijalni centar holokausta Jad Vašem u Jerusalimu u okviru posete Izraelu, a na izlazu ga je čekalo dvadesetak demonstranata koji su rekli da je on antisemita i da krši ljudska prava. Demonstranti su nakratko blokirali put i omeli odlazak Orbanovog konvoja, tvrdeći da bi zaposleni u Jad Vašemu trebalo da se stide što su primili mađarskog premijera.

Jad Vašem je u odgovoru naveo da je Orban gost države Izrael i da prima goste države u skladu s planom posete koji priprema Ministarstvo spoljnih poslova zaduženo za zvanične posete.

Policajci su rasterali demonstrante nekoliko minuta kasnije.

Orban je u Memorijalnom centru učestvovao u kratkoj komemoraciji na mađarskom jeziku tokom koje je zapalio baklju i položio sveću u znak sećanja na žrtve holokausta.

Domaćin mu je bio Robert Rozet, direktor Biblioteka Jad Vašema, čije se istraživanje fokusira na mađarske Jevreje u holokaustu.

Mađarski premijer sastao se danas prepodne s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom kome je rekao da Mađarska ne toleriše nikakve manifestacije antisemtizma.

„Sve jevrejske građane u Mađarskoj vlada štiti i mi smo na to ponosni“, rekao je on.

Izraelski mediji, međutim navode da je Orban tokom protekle godine vodio javnu antisemitsku kampanju protiv jevrejskog filantropa Džordža Sorosa, koristeći jezik i fraze iz stare nacističke propagande, što je mađarska jevrejska zajednica oštro osudila.

On je takođe hvalio Mikloša Hortija, lidera Mađarske u Drugom svetskom ratu, iako je bio antisemita i saradnik nacista.

Netanjahu je Orbana označio kao istinskog prijatelja Izraela uprkos protivljenju opozicije njegovoj poseti.

Izraelski premijer je pohvalio mađarskog kolegu za borbu protiv antisemitizma i zahvalio mu se na proizraelskom stavu Mađarske, preneo je Asošiejted pres.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!