Orban: Poljska i Mađarska u „javnoj zavjeri“ da Evropa ostane hrišćanska

Mađarski premijer naglasio je da je snaga regiona u tome što države u njemu sarađuju, posebno Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska u okviru Višegradske četvorke

09. dec 2016

Mađarski premijer Viktor Orban ocijenio je danas na konferenciji istoričara o Srednjoj Evropi u Krakovu da su Poljska i Mađarska u „javnoj zavjeri“ da Evropa ostane zasnovana na hrišćanskim vrijednostima.

Orban je rekao da Srednja Evropa doživljava preporod, kao i da je zahvaljujući zajedničkoj migrantskoj politici najstabilniji i najuspješniji u Evropi.

Mađarski premijer naglasio je da je snaga regiona u tome što države u njemu sarađuju, posebno Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska u okviru Višegradske četvorke.

Viktor Orban u Poljskoj boravi u privatnoj posjeti, povodom konferencije istoričara na kojoj su neki naučnici upozoravali da je baš u Mađarskoj bilo političkih lidera koji su svoju zemlju doveli na rub propasti kada su podržali Hitlera i fašiste i izrazili su nadu da će današnje političke vođe u regionu izbjeći takvu zamku.

Orban se sinoć sreo s poljskom premijerkom Beatom Šidlo da neformalno razmotre teme predstojećeg samita EU sredinom decembra u Briselu, a danas ga čeka i susret sa liderom poljskih vladajućih konzervativaca Jaroslavom Kačinjskim.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga