Orban pohvalio Hortija kao „izuzetnog državnika“

Orban je Hortija i druge mađarske lidere nazvao "izuzetnim državnicima" zbog vođenja države nakon raspada Austro-Ugarske monarhije nakon Prvog svetskog rata

24. juna 2017

Svetski jevrejski kongres i vodeća jevrejska grupa u Mađarskoj prigovorili su mađarskom premijeru Viktoru Orbanu zbog pohvala na račun bivšeg mađarskog lidera Mikloša Hortija, koji je za vreme Drugog svjetskog rata sklopio savez s nacističkom Nemačkom.

Samo nekoliko časova pre nego što je dočekao predsednika Svetskog jevrejskog kongresa Ronalda Laudera u Parlamentu, Orban je Hortija i druge mađarske lidere nazvao „izuzetnim državnicima“ zbog vođenja države nakon raspada Austro-Ugarske monarhije nakon Prvog svetskog rata.

Lauder je izjavio da će njegova organizacija uvek osuditi „žalosne postupke“, kao što su i postupci Hortija i dodao da se tako nešto ne može ni opravdati niti oprostiti.

„Za zločine koje je admiral Horti počinio nad članovima jevrejske zajednice u Mađarskoj, kada ih je lišio svih prava u zemlji, kao i za njegovu ulogu u deportovanju i ubijanju na stotine hiljada Jevreja, ne postoji izgovor“, naglasio je Lauder.

Iz Federacije jevrejskih zajednica u Mađarskoj su, takođe, kritikovali Orbanovu izjavu i poručili da „Hortijeva era antisemitizma ne može biti dobar primer budućim generacijama“, prenosi AP.

Horti (1868-1957) uveo je Mađarsku u rat na strani Adolfa Hitlera i učestvovao je u agresiji na Jugoslaviju i Sovjetski Savez.

Odgovoran je za istrebljenje Jevreja i zločine nad civilima. U avgustu 1941. godine Hortijeva vlada je naredila deportaciju Jevreja iz zemlje, a oko 20.000 njih je kasnije ubijeno.

U Jugoslaviji je proglašen za ratnog zločinca zbog masovnih likvidacija srpskih civila u Vojvodini.

Nemci su ga uklonili sa vlastii u oktobru 1944. godine, kada je izrazio spremnost za potpisivanje primirja na početku bitke za Budimpeštu. Tada su ga odveli u Bavarsku gde je bio u zatvoru do kraja rata.

Posle rata je učestvovao na Nirnberškom procesu, a potom je otišao u Portugal gde je živeo do kraja života.

Posle 2000. godine u Mađarskoj je počeo proces njegove rehabilitacije, a posebno za vreme vlade premijera Orbanom.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Branik srBstva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga