Orban: Nulta tolerancija Mađarske za antisemitizam

Orban je konstatovao da je antisemitizam u porastu i u Evropi i u Mađarskoj, navodeći da je delimični razlog za to ekonomska kriza koja pogađa to područje

05. maj 2013

Mađarski premijer Viktor Orban poručio je večeras na otvaranju Svetskog jevrejskog kongresa u Budimpešti da je njegova vlada objavila „nultu toleranciju“ za antisemitizam.

Orban je konstatovao da je antisemitizam u porastu i u Evropi i u Mađarskoj, navodeći da je delimični razlog za to ekonomska kriza koja pogađa to područje.

„Antisemitizam je neprihvatljiv i ne može se tolerisati“, istakao je Orban.

Predsednik Svetskog jevrejskog kontresa Ronald Lauder tražio je od mađarskog premijera da se suprotstavi „mračnim silama“, kao što je ultra desničarska stranka Jobik, čiji političari su u parlamentu imali brojne antisemitske izjave.

Miting pristalica Jobika održan je juče u Budimpešti, uprkos vladinim naporima da ga zabrani zbog njegove antisemitske prirode.

Oko 550.000 mađarskih Jevreja ubijeno je tokom holokausta u Drugom svetskom ratu, dok danas u toj zemlji živi oko 100.000 Jevreja, što je najveća jevrejska zajednica u istočnoj Evropi.

Svetski jevrejski kongres počeo je večeras svoju 14. generalnu skupštinu uz izuzetne mere bezbednosti zbog nedavnog rasta antisemitizma u Mađarskoj.

Ulice oko Hotela Interkontinental gde se održava trodnevni skup zatvorene su. Ograničenje saobraćaja i zabrana parkiranja biće na snazi do 8. maja.

Mađarska policija je uklonila sve kante za smeće oko hotela, iz predostrožnosti posle nedavnog napada u Bostonu u SAD gde su bombe bile sakrivene u kantama za smeće.

Serž Cvajgenbaum (Serge Cwajgenbaum), predsednik Evropskog jevrejskog kongresa, rekao je za agenciju Frans pres da mnogi nisu želeli da dođu zbog takvih bezbednosnih mera i da im se ne sviđa što se vraćaju vremena kada skup mora da se odvija pod policijskom zaštitom, ali da su želeli da pokažu solidarnost sa jevrejskom zajednicom u Mađarskoj.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga