Orban: Glasanjem do ponovnog jedinstva nacije

Premijer Mađarske pozvao je u Subotici dvojne državljane da 6. aprila glasaju na izborima u Mađarskoj

28. mar 2014

Premijer Mađarske Viktor Orban pozvao je danas u Subotici dvojne državljane Mađarske i Srbije da 6. aprila glasaju na poslaničkim izborima u Mađarskoj i ocenio da su to istorijski izbori zbog „ponovnog jedinstva mađarske nacije“.

Na poziv predsednika Saveza vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora, Orban je danas u Subotici otkrio spomenik Kostolanji Dežeu, mađarskom piscu poreklom iz tog grada.

Orban je na svečanosti ocenio da će izlaskom na izbore, dvojni državljani pokazati „prekogranično nacionalno jedinstvo“ posle gotovo 100 godina borbe za to – osvrnuo se na Trijanonski sporazum iz 1920. godine, kojim je posle Prvog svetskog rata trećina Mađara ostala van Mađarske.

„Ovo (dvojno) državljanstvo je jedna vrsta izvinjenja matične države Mađarske svojim sunarodnicima što joj je trebalo gotovo 100 godina da u Ustavu opet iskaže zajedništvo. Od sada zajedno odlučujemo o budućnosti nacije i imamo obavezu da izađemo na glasanje“, rekao je Orban.

Naveo je da su poslanički izbori 6. aprila u Mađarskoj prvi na kojima će pravo glasa imati mađarski dvojni državljani i dodao da je primljeno više od 112.000 hiljada zahteva za državljanstvo.

Otkrivši skulpturu pisca, Orban je poručio da je važno čuvati maternji jezik, jer je to jedini način za opstanak nacije i dodao: „Dokle god se u Subotici govori mađarski, Kostolanji je kod kuće“.

Skulpturu je izradio vajar Tibor Sarapka, na osnovu fotografije u vreme kada je pisac imao 17 godina.

Orban je prisustvovao i otvaranju Galerije vojvođanskih Mađara čije je osnivanje podržala i Vlada Mađarske s 200.000 evra, a posetio je i subotičku Sinagogu i razgovarao s predstavnicima jevrejske zajednice.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga