OradiO: Priča o prvom novosadskom skvotu

Društveni centar u Kineskoj četvrti

13. jul 2014

Ideja da se „skvotuje“ Novi Sad provlačila se kroz generacije, kroz neformalne i formalne organizacije, od usta do usta, do dokumentarnih filmova i inicijativa. Novi Sad je oduvek bio grad kulture, a njegovi umetnici i kreativci uvek su bili oni koji će pokretati sve nova i nova društvena pitanja i dileme, ne dopuštajući građanima da se uspavaju i pristanu na „mentalno lenčarenje“.

Tako je bilo i tog 22. decembra 2011. godine, kada je približno 200 pojedinaca i članova različitih udruženja građana iz Novog Sada provalilo u zgradu jedne prazne kasarne, pod nazivom „Arčibald Rajs“ u širem centru grada, s ciljem da je pretvore u skvot, odnosno dom nevladinih organizacija, umetnika, stvaralaca, kreativaca, i da u njoj stvore prostor za mlade i njihovo društveno delovanje. Iako za to nisu dobili dozvolu od vojske, oni su u kasarnu „Arčibald Rajs“, provalili oko 12.30 i započeli akciju „velikog spremanja“.

Na licu mesta bilo je mnogo novinarskih ekipa pa je događaj zabeležen, a mladi su sa metlama u rukama objašnjavali novinarima da „velikim spremanjem“ žele da pokažu kako će kasarna izgledati ako jednog dana bude predata na korišćenje onima koji će o njoj brinuti i koji će od nje napraviti korisnu stvar. Slali su apele da kasarna, nakon ukidanja obaveznog služenja vojnog roka u Srbiji, pet godina stoji prazna te da predstavlja kulturno-istorijski spomenik sagrađen 1894. godine, i ne sme biti prodata u komercijalne svrhe. Zatražili su od gradskih vlasti da 7.293 kvadratnih metara kasarne prevedu u gradsko vlasništvo i da je daju na korišćenje nevladinim organizacijama, po ugledu na isti model u pojedinim susednim i evropskim državama. Primera ima vrlo blizu, u Hrvatskoj i Sloveniji, gde već godinama funkcionišu Metelkova i Rojc.

Te 2011. godine u Novom Sadu se rodila nova inicijativa za Društveni centar, koja je predstavljala pokret više udruženja građana i pojedinaca nastao kao reakcija na problem nedostatka prostora za nezavisne društvene, sportske, obrazovne i kulturne aktivnosti. Mladima su se pridružili i volonteri iz Šida, Zrenjanina, Beograda, Bačkog Petrovca i zemalja regiona, kao i neki proslavljeni umetnici iz Novog Sada među kojima i Slobodan Tišma. Skvot je bio aktivan od 22. decembra 2011. do 13. januara 2012. godine, kada su ih u ranim jutarnjim časovima pripadnici vojne i civilne policije izveli i zabranili im povratak, a zatim su zaključali kapiju objekta, napravili kordon na ulazu i postavili znak na kojem piše „Ovo je vojni objekat. Zabranjen ulaz“.

Skvot 2

Tokom tri nedelje boravka u kasarni mladi su organizovali 18 edukativnih radionica, 12 koncerata, devet tribina i okruglih stolova, šest filmskih programa, tri izložbe, pet književnih večeri, pet performansa i 17 sportsko-rekreativnih sadržaja, kao i humanitarne akcije, radne akcije čišćenja i sređivanja objekata i kuvanje zajedničkih obroka koji su, kao i sve ostale akcije, bili besplatni za sve građane. Iako je inicijativa dobila i zvaničnu podršku grada i njenih čelnika, kasarna je i danas prazna.

Međutim, mladi koji su se tada okupili oko ideje da Novi Sad dobije svoj prvi društveni skvot, nisu odustali. Nakon što su sklonili sa strane razočaranje u nadležne, pronašli su novi prostor, koji funkcioniše i danas i nosi sa sobom drugačiju energiju od bilo kojeg drugog mesta za okupljanje mladih u Novom Sadu. Posebno u letnjim mesecima, Društveni centar se u svojim „novim“ prostorijama, sada skvotovanim u delu grada Kineska četvrt, bavi aktivističkim radom, ukazujući i dalje na loše strane društva i nebrigu o mladima i njihovoj budućnosti. Gotovo svakodnevno su na programu besplatne filmske projekcije, promocije angažovane literature, stripova i naravno muzika, koncerti i gostovanja bendova iz zemlje, ali i celog regiona i Evrope.

Deo grada u kojem se skvot sada nalazi odvojen je od stambenih naselja velikim parkom sa jedne strane i Dunavom sa druge, pa se tako rodio novi san novosadske mladeži, da ova gotovo industrijska zona, sa mnoštvom hala, magacina i napuštenih objekata, postane novi centar okupljanja, gde valjda konačno mladi više nikome neće smetati. U neposrednoj blizini Društvenog centra sada je još nekoliko hala pretvoreno u koncertne prostore. Tu su sada koncertni prostori Studentskog kulturnog centra Novog Sada, koji svoje potencijala ove godine predstavlja i na Exitovom Youth Fair-u 8. i 9. jula u centru grada, zatim kluba Quarter i Kompresor, kao i jedan od poznatijih hard rok okupljališta Novosađana „Route 66“. Sagrađen je i „Most prijateljstva“ preko kojeg je četvrt povezana sa parkom i skejt parkom, kako bi različite subkulture komunicirale i stvarale uslove za saradnju, realizaciju zajedničkih ideja.

Jedan od velikih prijatelja sadašnjeg Društvenog centra je i francuski bend Joke, koji je bio hedlajner i novosadskog Exit festival. Momci iz Joke-a i ove godine su u Novom Sadu u vreme festival i promovišu svoj novi album „Lavoblaster“, na nastupu u subotu 12. jula u DC-u. Publika će moći da čuje nove pesme ovog francuska rokenrol, brass, ska, hiphop benda. Naime, u dvorištu skvota biće organizovana promocija albuma koji je bend snimio u Africi, gde su i nastupali na nekoliko koncerata. Za Exit i DC publiku bend je pripremio i free download na sajtu Soundcloud. Ulaz na promociju u DC je besplatan, a podršku radu ovog društvenog projekta svi mogu dati u vidu dobrovoljnih donacija u samom skvotu. Tokom Exita je u planu i berza vinila, kao i druge aktivnosti svojstvene ovoj mladoj entuzijastičnoj ekipi.

(ORadiO)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga