Optužnica protiv Mladića čvrsta

Prema Bramercovim rečima, optužnica protiv Mladića će biti koncentrisana na kampanju etničkog čišćenja, maltretiranje civila u Sarajevu, genocid u Srebrenici i uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN za taoce.

28. jun 2011

Optužnica protiv Ratka Mladića čvrsto je uteljemena, a Tužilaštvo preduzima sve kako bi ubrzalo postupak protiv njega, izjavio glavni haški tužilac Serž Bramer.
„Imamo vrlo čvrst temelj za predmet Mladić. Ali, naravno da moramo da utvrdimo njegovu individualnu krivičnu odgovornost za te zločine i oslanjaćemo se na neke dokaze koji nisu morali nužno biti predstavljeni u predmetima koji se vode protiv drugih optuženika“, kazao je Bramerc u intervjuu sarajevskom „Dnevnom avazu“.
Prema Bramercovim rečima, optužnica protiv Mladića već je organizovana i usklađena sa optužnicom protiv bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića, i da će biti koncentrisana na kampanju etničkog čišćenja, maltretiranje civila u Sarajevu, genocid u Srebrenici i uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN za taoce.
Bramerc je posebno naglasio da je Tužilaštvo u Hagu u proteklih 17 godina mnogo naučilo o kaznenom postupku u velikim i složenim predmetima ratnih zločina, što će biti od velike koristi u slučaju protiv bivšeg komandanta bosanskih Srba.
Glavni haški tužilac smatra da bi u Mladićevom slučaju bilo najbolje kada bi ga branio advokat, a ne da to čini sam optuženik, kao u Karadžićevom slučaju.
On je dodao da i dalje očekuje od vlasti Srbije da uhapse Gorana Hadžića, ali i Radovana Stankovića koji je u Srbiju pobegao iz zatvora u BiH gde je zbog ratnih zločina osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu.

(Dnevni avaz)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga