Optužbe o plagijatu na račun pisca Miloša Latinovića

Da li je pisac ukrao tekst od novinara Bojana Ljubenovića ili je u pitanju "tobožnji plagijat"?

25. mar 2014

Novinar i publicista Bojan Ljubenović optužio je pisca Miloša Latinovića da je plagirao jedan njegov tekst u knjizi „Sto dana kiše“, koja je nedavno nagrađena „Vitalovom“ nagradom, dok je Latinović to negirao.

Ljubenović je za VK televiziju iz Kikinde rekao da traži da se tiraž Latinovićeve knjige povuče iz prodaje, a da se sporni deo izbaci sa korica i iz knjige. „Meni je neverovatno da pisac njegovog ranga ono što je skinuo sa interneta stavi u svoju knjigu a naročito mi je neverovatno da to stavi na koricu svoje knjige i da to reklamira kao svoje. Latinović možda nije znao da sam taj tekst ja napisao, ali je sasvim sigurno znao da taj tekst nije napisao on“, rekao je Bojan Ljubenović.

Dodao je da se „svuda u svetu to se zove plagijat“ i naveo da je nedavno objavio knjigu „Pisma iz Srbije“, koja je zbirka kolumni u kojoj se između ostalih nalazi i sporno pismo. „Prosto moram da reagujem da bih zaštitio sebe“, kazao je Ljubenović, koji poslednje tri godine piše rubriku u „Večernjim ovostima“, gde radi kao urednik rubrike „Trn“ i strane humora. U pitanju su satirični tekstovi, koje izmišljeni stranac na privremenom radu u Srbiji piše svojim rođacima u inostranstvu, o Srbiji onakvoj kakvu je on vidi.

Miloš Latinović je rekao za VK televiziju da junakinja u knjizi navodi da je „negde“ pročitala sporni deo i odbacio kritike Ljubenovića.

Aleksandar Jerkov, urednik u Izdavačkoj kući „Vulkan“, koja je objavila Latinovićevu knjigu, takođe je odbacio kritike Ljubenovića i rekao da je u pitanju „tobožni plagijat“. „Plagiranje jednog književnog dela može se ustanoviti samo ako je došlo do neinvenitvnosti u kreativnom smislu reči. Onda kada postoji preuzimanje čistog teksta, to nije plagijat. U krajnjoj liniji, to govori povoljno o gospodinu Ljubenoviću pa bi on zbog toga trenbalo da bude zadovoljniji a ne nezadovoljniji“, ocenio je Jerkov.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga