Optužbe na račun Mađarskog nacionalnog saveta zbog subotičke gimnazije

Bivši đaci gimnazije zapanjeni kampanjom MNS-a započetom protiv te škole i direktorke.

08. jun 2016

Nakon što je glasovima većine, a uz protivljenje opozicije, Mađarski nacionalni savet (MNS) uskratio saglasnost na reizbor direktorke Gimnazije za talente „Deže Kostolanji“ iz Subotice, protestno saopštenje je izdala sama direktorka Aniko Varga, a zatim i tridesetak profesora te gimnazije i oko 220 bivših učenika.

MNS je doneo takvu odluku, iako su prethodno reizbor direktorke podržali i nastavno veće te subotičke gimnazije i školski odbor. Aniko Varga je bila jedini kandidat za direktora, piše portal Vojvodina danas (www.vajma.info).

Direktorka je odbacila optužbe MNS-a da ne sarađuje sa aktuelnim sazivom tog tela, da gimnazija podstrekuje đake na nastavljanje studija u Mađarskoj, da ne sarađuje s drugim srednjim školama i da nema priznanja.

Profesori koji su potpisali protestno pismo su podsetili da je slogan te škole “Pobunjenik zauvek” i optužbe MNS-a na račun direktorke nazvali neutemeljenim.

U otvorenom pismu bivših đaka gimnazije navodi se da su “zapanjeni” kampanjom započetom protiv te škole i direktorke.

Civilna organizacija Mađarski pokret je prethodno ocenila da je Aniko Varga postala “nepodobna” jer je jedna od osnivačica Mađarskog pokreta.

Gimnazija za talentovane učenike sa mađarskim nastavnim jezikom „Deže Kostolanji“ postoji 13 godina.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga