- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Opštinskog funkcionera uznemirava prisustvo izbeglica

Uznemireni predsednik Skupštine opštine Kanjiža Robert Lacko poručio je danas da nema razloga za paniku povodom „navale izbeglica“ sa Bliskog Istoka.

Lacko, inače tehničar informatike, je na konferenciji za novinare, sa koje je izvestio portal Vajdasag Ma, rekao da lokalna samouprava odbija ideju da se na njenoj teritoriji formira prihvatni centar za izbeglice, jer bi se, kako je procenio ovaj „stručnjak“, priliv izbeglica povećao.

Lacko je dodao i da izbeglice iz Avganistana, Sirije i drugih zemalja, kojih dnevno na teritoriju opštine stiže do 70, nisu počinile nikakvo krivično delo u proteklih nekoliko meseci.

Međutim, Lacka taj prizor uznemirava. „Naravno prizor i njihovo prisustvo ipak izaziva zabrinutost“, poručio je Lacko.

Njegov neobjašnjiv strah od izbeglica rezultirao je pozivom MUP-u da „pojača“ policijsku stanicu u Kanjiži, jer ona sada radi sa 60 odsto potrebnog ljudstva.

I kako prisustvo izbeglica, po njegovom mišljenju, zahteva skoro duplo veći broj policajaca, predsednik Skupštine opštine je objasnio i da je lokalna samouprava sa to malo policije na raspolaganju sprovela čak i akciju.

„Zahvaljujući akcijama policije smo proteklih dana mogli da primetimo da su sa javnih prostora nestale izbeglice ili da ih barem nema mnogo, što ne znači i da nisu tu“, primetio je Lacko.

Međutim, ovaj opštinski funkcioner i komunalni policajac u pokušaju, upozorio je javnost da izbeglice, iako nestale ili u malom broju, ostavljaju i smeće iza sebe.

„Lokalna samouprava je pojačala čišćenje javnih mesta, da smeće koje izbeglice ostavljaju za sobom ne ruži naš grad“, rekao je komunalni Lacko.

Lokalna samouprava, domišljat je on, traži i pojačanu kontrolu južnih granica Srbije, jer bi to smanjilo i broj izbeglica koje dospeju do Kanjiže.

Ali ni to nije kraj. Lackov treći zahtev je da se oni koji ilegalno pređu granicu, iz Mađarske ne deportuju samo u Suboticu i Kanjižu. Ne, on je tražio da i ostali „podnesu teret“.

Da sumiramo: izbeglice, koje igraju žmurke, ostavljaju smeće i predstavljaju teret, uznemiravaju svojim prisustvom i nekriminalnim činjenjem lokalnog funkcionera. Mi smo, pak, šokirani.

Ž.M.

Podelite ovu stranicu!