Opštinski funkcioneri za članstvo u 62 komisije „zaradili“ 14 miliona

Oko 30 funkcionera opštine Pećinci, koju vodi SNS, raspoređeno u desetine komisija uz debele bonuse

23. nov 2016

Pećinci, opština u kojoj živi manje od 20.000 ljudi, isplatila je najviše novca od svih lokalnih samouprava u Srbiji na osnovu rada različitih komisija koje je formirala opštinska vlast koju vodi Srpska napredna stranka, pokazao je izveštaj Državne revizorske institucije.

Građani u Pećincima finansiraju čak 62 komisije, koje se uglavnom bave poslovima za koje već postoje opštinski organi koji su plaćeni za taj posao.

U opštinskoj upravi opštine prosperiteta zaposleno je 50 ljudi. Međutim, njih tridesetoro, pored svog posla, radi u ukupno 62 komisije, koje su za godinu dana koštale oko 14 miliona dinara.

Ukupno devet najistaknutijih ljudi u Pećincima, predsednik opštine, skupštine i opštinske uprave, njihovi zamenici i pomoćnici, za dve godine su na osnovu rada u komisijama zaradili 11 miliona dinara.

Sam predsednik opštine radio je u šest komisija, načelnik opštinske uprave u 11, a načelnik Odeljenja za društvene delatnosti u njih čak 16.

I sam načelnik Opštinske uprave Željko Trbović kaže da u svim komisijama sede skoro isti ljudi, uz dodatak pojedinih stručnjaka za određenu oblast.

„Ja sam čovek koji 30 godina radi, bio sam direktor JP Ingas, generalni direktor Elektroporcelana u Novom Sadu, i mislim da mojim radnim iskustvom i poslom kojim se bavim mogu mnogo da pridonesem“, kaže Trbović, koji je član čak 11 komisija.

Na pitanje da li misli da je opštini pružio stručnost u vrednosti 1,52 miliona dinara, koliko je prihodovao u poslednje dve godine, odgovrio je: „Da“ .

Neke od tih komisija bavile su se identičnim poslovima, poput Saveta za pivredu i Privrednog saveta, za čiji rad je isplaćeno šest miliona dinara. Pojedine su se vrlo retko sastajale, poput Saveta za poljoprivredu, čije su dve sednice, od kojih jedna telefonska, koštale oko 150.000 dinara. U opštini kažu – nije protivzakonito.

„Mislim da je to stvar ocene lokalne samouprave, koliko će i kad. Nikad nije tačno rečeno da li može ili ne može“, kaže Trbović.

I potpuno je u pravu. Upravo u tome opozicija vidi glavni problem i kaže – ukoliko je državna politika stezanje kaiša, primer Pećinaca je sve, samo ne to.

„Ukoliko bi svi nastavili ovim tempom da se ponašaju, mislim da bi ozbiljno ugrozili fiskalni sistem ove zemlje i razbili sve te budžete. I onda, što bi rekli – džaba ste krečili, od te priče nema ništa“, navodi Živko Marković, odbornik DS.

Na formiranje jedne komisije vlast u Pećincima, ipak, nije pristala.

Opozicija je na sednici Skupštine opštine tražila formiranje još jedne komisije, one koja bi se bavila upravo ovim izveštajem DRI. Međutim, skupštinska većina taj predlog je odbila.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga