Opštine traže nazad novac

Stalna konferencija gradova i opština traži od države da se lokalnim samoupravama ponovo uplaćuje deo akciza za gorivo

21. avg 2013

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) zatražila je danas da se deo novca od akciza za gorivo ponovo uplaćuje lokalnim samoupravama u Srbiji za finansiranje održavanja puteva i saobraćajnica.

U saopštenju, SKGO je ocenila da se prebacivanjem nadležnosti za održavanje više od 6.000 kilometara regionalnih puteva na opštinske uprave, produbio problem zbog obustave uplata dela novca od akciza za gorivo opštinama za održavanje puteva.

„Za optimalno održavanje putne infrastrukture do kraja godine potrebno je oko sedam milijardi dinara, a putari tvrde da bi osnovni standardi bezbednosti u saobraćaju bili ispunjeni i sa dve milijarde.

Međutim, sredstava nema ni za osnovne potrebe“, piše u saopštenju.

U saopštenju je ocenjeno da je neophodno da se finansiranje održavanja puteva uredi na drugačiji način i da se opštinama prepusti da u skladu sa sopstvenim ekonomskim prioritetima planiraju ulaganja i razvoj saobraćajne mreže.

„Iako je Ministarstvo finansija obećalo pomoć od 500.000 dinara po kilometru puta, rebalansom budžeta je taj iznos smanjen na oko 1,5 milijardu dinara, u odnosu na planiranih i obećanih tri milijarde“, dodaje se u saopštenju.

Dodaje se da su lokalne samouprave „neopravdanim proglašenjem“ pojedinih lokalnih taksi za „parafiskalne namete“ i njihovim smanjivanjem ili ukidanjem, izgubile više od tri milijarde dinara koje su se namenski koristile za održavanje lokalnih puteva.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga