Opštinama 24 miliona dinara za komunalnu infrastrukturu

24 miliona dinara bespovratnih sredstava

30. avg 2013

Vojvođanski sekretarijat za poljoprivredu, potpisao je danas ugovore sa predstavncima 10 vojvođanskih opština koje su dobile ukupno 24 miliona dinara bespovratnih sredstava na konkursima ovog sekretarijata.

Resorni sekretar Goran Ješić rekao je da ovi konkursi predstavljaju značajnu komponentu ruralnog razvoja, jer ispravni vodovodi, kanalizaciona mreža, prečistači i „niski napon“ omogućavaju da ljudi u Vojvodini kvalitetnije žive, a opština imaju infrastrukturu koja može da privuče investicije.

Na konkursu za izradu tehničke dokumentacije za obezbeđivanje vode za navodnjavenje poljoprivrednih kultura 7,5 miliona biće dodeljeno opštinama Žabalj, Alibunar, Senta, Žitište i Irig.

Oko 12 miliona dodeljeno je Beočinu, Novom Kneževcu i Šidu, za sufinansiranje izrade projektno-tehničke dokumentacije i za izgradnju i rekonstrukciju vodnih objekata u javnoj svojini.

Na konkurs za sufinansiranje izrade projektno-tehničke dokumentacije i izgradnje i rekonstrukcije objekata fekalne kanalizacije Bački Petrovac i Plandište dobili su 4,5 miliona dinara.

Ovim konkursima bila je predviđena preraspodela preko 300 miliona dinara, ali je zbog rigorozne procedure danas dodeljeno znatno manje sredstava.

„Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu u svojim konkursima primenjuje procedure koje se primenjuju u EU. Nije samo cilj da se sredstva dodele, nego da se opštine, mesne zajednice i javna preduizeća nauče da apliciraju. Zato je i nastao problem da velik broj opština koji se javio na konkurs nije dobio sredstva“, rekao je Ješić.

S obzirom na velik broj nepotpunih prijava i obaveznu preciznost prilikom odlučivanja o dodeli finansijskih sredstava, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu ponovo je raspisao konkurs za ova sredstva.

Ješić je najavio da će u oktobru održati sastanak sa predstavnicima svih 45 opština u Vojvodini, na kome će predstaviti kreditne linije sekretarijata u narednoj godini, kako bi lokalne samouprave mogle da planiraju svoje budžete i projekte.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga