- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Opština: Nema dogovora o osnivanju novog opštinskog medija (Audio)

Predstavnici Opštine Bečej negirali su danas da im je namera da osnivaju novi opštinski medij i kazali da će poštovati zakonsku regulative i Medijsku strategiju.

Ranije je predsednik Opštine Bečej Vuk Radojević najavio mogućnost da će biti osnovan novi medij.

Pomoćnik predsednika opštine za odnose s javnošću Aleksandar Marić rekao je danas na okruglom stolu da tim povodom “ništa nije potpisano, niti dogovoreno”.

“Mi nećemo doneti odluku koja je u koliziji sa zakonskom regulativom”, kazao je Marić.

Clan Opštinskog veća za investicije i razvoj Dalibor Kekić rekao je da opštini nije u planu da pravi sopstveni medij, već Medija centar kako bi se “pomoglo medijima da rade kvalitetnije”.

Vlasnik lista Bečejski mozaik Vladan Filipčev rekao je da se na lokalu ne vodi računa o interesima građana i informisanju, već isključivo o političkom interesu.

“To ima poguban uticaj na medijske slobode. Finansiraju se ‘podobni’ mediji, a najava osnivanja novih medija od strane opština i gradova je još jedan veoma loš potez”, rekao je Filipčev.

Generalni sekretar Nezavisnog udruženja novinara Srbije Svetozar Raković izrazio je zabrinutost zato što je prošlo već 14 meseci od dve godine, koliko je Medijskom strategijom bilo predviđeno da se država konačno povuče iz vlasništva nad medijima.

Dodao je da zabrinjavaju i pokušaji vlasti da se kroz neke druge, a ne sistemske medijske zakone, “upadne” u medijski sektor i opet otvori mogućnost učešća države u vlasništvu nad medijima.

“Time se deklarativna politička volja za povlačenje države iz medija pokazuje kao neiskrena”, poručio je Raković.

Članica Izvršnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Žužana Serenčeš kazala je da su “veoma neravnopravni” uslovi u kojima funkcionišu mediji na lokalu, privatni i oni koji su javna preduzeća.

Prema njenim rečima, iako je prošlo pet godina, ništa nije urađeno na obećanom trajnog sistemskog rešenja koje garantuje budućnost i opstanak medija na jezicima nacionalnih manjina.

“Ni Medijska strategija nije ponudila ozbiljan sistemski mehanizam”, kazala je Serenčeš.

Okrugli sto organizovao je NDNV, uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!