Opstanak Vlade pod znakom pitanja

Predstavnici najjače partije u Vladi, Demokratske stranke, najavljuju da će vladajuća koalicija morati ozbiljno da…

22. dec 2009

mirko-cvetkovic.jpgPredstavnici najjače partije u Vladi, Demokratske stranke, najavljuju da će vladajuća koalicija morati ozbiljno da razmotri odluku SVM-a da ne glasa za budžet.
Odbijanje Saveza vojvođanskih Mađara da glasaju za budžet za 2010.godinu javno je otvorio pitanje skupštinske podrške Vladi. Niko u Vladi se ne raduje zbog preispitivanju odnosa u vladajućoj koaliciji, ali je jasno da mora da se razgovara, kaže ministar Oliver Dulić.
„Mislim da je sad potrebno da se sedne i razgovara, niko od nas se ne raduje da se preispituju odnosi u kolaciji jer smatram da smo sad, kao država, dostigli jedan stepen političke stabilnosti koja omogućava da se postignu značajni rezultati i u procesu EU integracije“, kaže Dulić.
Potreba za unutrašnjim dijalogom većine je jasna i šefovima poslaničkih grupa DS-a i G17 plus Nadi Kolundžiji i Vlajku Seniću.
“To takođe znači da će se unutar koalicije voditi razgovori povodom tog pitanja. Ovo otvara jednu temu o kojoj treba ozbiljno raspravljati“, rekla je Kolundžija.
„Verujem da ovo nije suštinski spor koji će dovesti do toga da nemamo više podršku SVM-a, za nas bi bilo veoma važno da se taj problem reši”, smatra Senić.
Poslanik opozicione Nove Srbije Velimir Ilić siguran je da Vlada nema stabilnu većinu iako je, kako kaže, namakla dovoljno glasova za usvajanje budžeta.
„Vladajuća koalicija nema većinu, ne može da usvoji budžet, to se sad nakrpilo trgovinom sa ovim Romima koii su slobodni strelci pa se namkla nekakva većina i više se čak i ne krije ta trgovina koja se odvijala ovih dana, da se budžet kako tako usvoji”, rekao je Ilić.
Sličnog mišljenja je i poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.
„U političkoj teoriji i praksi se vidi da li neko podržava Vladu ili ne po tome da li je glasao za budžet ili ne. Oko svega ostalog se mogu se imati razlišita mišljenja, oko glasanja za budžet ne može, jer kada se ne usvoji neki drugi zakon, onda je to pitanje nesuglasica u koaliciji, a kada se ne usvoji budžet to je znak da je Vlada pala”, kazao je on.
Ukoliko se odrekne četiri glasa vojvođanskih Mađara, manevarski prostor Vlade ostaje sužen, smatra politički analitičar Vladimir Goati.
Kada se izuzmu programski neprihvatljive SRS-a, DSS-a i NS-a, Vladi na raspolaganju ostaje i Srpska napredna stranka ali bi uključivanje tako velikog igrača bilo prekomplikovano za funkcionisanje Vlade, smatra Goati.
„Realsitično posmatrano, moglo bi biti reči da jedna stranka, ne prevelika a programski bliska, poput LDP-a, zameni ovu stranku tako da bi to bila, šakovski rečeno, rokada“, rekao je Goati.

(B92) daybreakers download

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga