Oprečne ocene o regularnosti izbora

Ministri zadovoljni regularnošću izbornog procesa, romska i mađarska manjina tvrde da je bilo previše neregularnosti

06. juna 2010

Ministar za ljudska i manjinska prava Srbije Svetozar Čiplić izjavio je večeras u Beogradu da su izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina protekli u demokratskoj atmosferi i da su Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) podnete dve žalbe.

„Nacionalne manjine pokazale su da su zainteresovane za formiranje nacionalnih saveta“, rekao je Čiplić. Na pitanje ko je podneo žalbe, Čiplić je rekao da ne može da odgovori dok CIK ne razmotri te žalbe.

Preliminarni rezultati biće saopšteni večeras u 23 časa, a konačni rezultati se očekuju posle 9. juna. Zakonski rok za formiranje nacionalnih saveta je 29. jun.

Nacionalne savete biralo je 19 nacionalnih manjina – 16 na neposrednim izborima, dok su Hrvati, Makedonci i Slovenci ta tela birali na posrednim izborima, odnosno putem elektorske skupštine.

A predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je večeras da su izbori za savete nacionalnih manjina protekli sa “veoma velikim gorkim ukusom u ustima i sa grčem u stomaku”.

“Bilo je milion operativnih problema i ja mislim da to nije dobro za čitavu državu. To nije manjinsko pitanje, jer izbori moraju da se sprovode po zakonu i moraju da se primenjuju ista pravila i isti standardi, pa makar se radilo o, uslovno govoreći, manjinskom pitanju”, rekao je Pastor za Autonomiju.

Ocenio je da to šalje jednu “poprilično problematičnu poruku”. “Mislim da se izbori sveukupno mogu doživeti kao veliki podbačaj jer jednostavno nije bila prisutna dovoljna doza ozbiljnosti”, kazao je Pastor.

Naveo je da su rešenja o imenovanju članova biračkih odbora deljena tek noćas, umesto najkasnije 48 sati pre početka glasanja, zbog čega na nekoliko mesta nisu mogla da se otvore glasačka mesta na vreme.

Prema njegovim rečima, bilo je slučajeva da neki građani, iako su se uredno registrovali, nisu bili na listama.

S druge strane, predsednica Nacionalnog saveta Slovaka Ana Tomanova-Makanova, koja je i potpredsednica Vlade Vojvodine , izjavila je večeras da nije bilo većih neregularnosti u izborima za taj nacionalni savet i da je u celini zadovoljna načinom na koji su izbori protekli.

Tomanova-Makanova je agenciji Beta kazala da se desio incident u Staroj Pazovi kada je jedan od nosilaca liste ušao na biračko mesto, uzeo biračku kutiju i razbio je, nakon čega je biračko mesto bilo zatvoreno na sat vremena. Dodala je da je zbog toga produženo glasanje na tom biračkom mestu.

Ona je navela da je bilo i pokušaja da se blokira ulazak u školu gde se glasa, jer pojedinci nisu dobili rešenja da su članovi proširenog biračkog odbora.

A Romska partija protestvovala je što na biračkim mestima za izbore nacionanih saveta manjina, koji se danas održavaju u Srbiji, nema predstavnika Romske partije i upozorila da ih kontrolišu isključivo predstavnici državnih organa.

„Romska Partija najoštrije protestuje zbog činjenice da su širom Srbije otvorena biračka mesta za izbor Nacionalnog saveta, a da te izbore kontrolišu isključivo predstavnici državnih organa, to jest države, jer se predstavnicima Romske partije koji su predloženi za prošireni sastav, ne dozvoljava ulazak na birališta“, navodi se u
saopštenju stranke.

„Ne znamo kako drugačije da nazovemo ovu pojavu nego diskriminaciju i diktakturu“, dodaje se u saopštenju koje je potpisao predsednik stranke Srđan Šajn.

(Beta/Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga