Oprečna mišljenja srbijanskih parlamentaraca i „analitičara“ o najvišem pravnom aktu Vojvodine

Predstavnici parlamentarnih stranaka i analitičari nisu se na sinoćnoj tribini o statusu Vojvodine, održanoj na…

16. jan 2009

Predstavnici parlamentarnih stranaka i analitičari nisu se na sinoćnoj tribini o statusu Vojvodine, održanoj na beogradskom Fakultetu političkih nauka, složili o tome da li bi Skupština Srbije trebalo da usvoji novi statut APV.
– LDP neće u Skupštini Srbije podržati predlog statuta APV, jer je u njegovoj osnovi Ustav iz 2006. godine, koji naglašava suštinsku autonomiju Kosova i Metohije, ne spominjući istu tu suštinsku autonomiju za Vojvodinu – izjavila je poslanica LDP-a u republičkom parlamentu Judita Popović na sinoćnoj tribini. Ovaj stav je podržao i njen stranački kolega Slobodan Maraš, uz opasku da je statut u skladu s Ustavom, koji „nema nikakve veze sa stvarnim životom“.
Predsednik PO DSS-a Zoran Lončar ocenio je, s druge strane, da predlog statuta Vojvodine sadrži brojne odrebde koje su u suprotnosti ne samo s Ustavom Srbije, već i s pojedinim zakonima, ocenivši da predlog koji je u skupštinskoj proceduri daje Pokrajini suštinske elemente državnosti.
– Ako Srbija hoće da bude demokratska država, mora da bude i pravna i ne može da korača ka EU ako se ne poštuje Ustav, pa time i statut Vojvodine mora da bude usaglašen s najvišim pravnim aktom i zakonima – rekao je Lončar.
Potpredsednica Skupštine Srbije iz DS-a Gordana Čomić rekla je da se za autonomiju Vojvodine opredeljuju čak i oni glasači u Pokrajini koji su podržali stranke koje se ne zalažu za veću autonomiju. Ona je dodala da je u Srbiji potrebno otvoriti dijalog o zajedničkom cilju naše države jer, kako je rekla, naša zemlja „do sada sama nikada nije imala jasan plan“. „To ne sme biti stranačka tema i ja, koliko budem u mogućnosti, to neću dozvoliti”, istakla je Gordana Čomić, uz ocenu da se sami građani moraju osloboditi mnogih predrasuda, bilo da je reč o statusu ili statutu Vojvodine.
Potpredsednik DSS-a Slobodan Samardžić je konstatovao da se statutom traži konstitutivnost Vojvodine negde drugde, u evropskim regijama i srednjoj Evropi, što je, po njemu „nastavak puta iz 1971. i 1974. godine“.
– Vojvodina, dakle, napreduje u prošlost, i tu je problem ovog statuta – kaže Samardžić, uz opasku da se u čak 40 odredbi ovog dokumenta krši Ustav i otvara put ka otcepljenju od Srbije.
U ime SVM-a, šef poslaničkog kluba manjina Balint Pastor rekao je da će njegova stranka podržati usvajanje predloga satatuta u republičkom parlamentu, jer je to važno i dobro i za građane Vojvodine, ali i za celu Srbiju.
– Zalažemo se za potvrđivanje ovog statuta u Narodnoj skupštini jer je Srbija jedna od najcentralizovanijih zemalja Evrope, a autonomija Vojvodine praktično je ispunjena samo marketing autonomijom. Srbija je maltene jedina zemlja u Evropi u kojoj lokalne samouprave i gradovi nemaju svoju imovinu – objasnio je Pastor, konstatujući da se SVM ne zalaže za secesiju bilo kojeg dela Vojvodine ili Srbije.
Po njegovim rečima, SVM želi da AP Vojvodina ima svoju imovinu, izvorne prihode i nadležnosti. Pri tome je naveo da Vojvodina ispunjava oko 40 odsto budžeta Srbije, iz kojeg dobija sedam odsto koji su navedeni u Ustavu, što je, po njegovim rečima, malo.
Politički analitičar Đorđe Vukadinović naglasio da je najveća opasnost manipulacija da neko ekonomski eksploatiše Vojvodinu, što je, kako je rekao, već viđeno svojevremeno u Hrvatskoj i Sloveniji kroz parole „Zagreb radi, Beograd se gradi“, „LJubljana radi, Beograd se gradi“. On je zaključio da je veoma čudno što LDP kaže da neće podržati statut, a brani njegovu ustavnost.
– Donošenje ovakvog Statuta je opasno, jer je to dvokorak ka raspadu Srbije, prvo kroz federalni, pa konfederalni status Vojvodine – zaključio je Vukadinović.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga