- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Opre Roma: Maloletnom trubaču naprsla vilica kada je napadnut kod Lebana

Pokret Opre Roma Srbija osudio je danas napad na šesnaestogodišnjaka romske nacionalnosti S.B. u selu Pertate kod Lebana, u kojem mu je zbog udarca napukla vilica i pozvao Policijsku upravu Leskovac da se izjasni povodom tog slučaja.

U saopštenju pokreta navodi se da je maloletnik, koji je po zanimanju trubač, nastupao kao ispomoć jednom bendu i da pretučen 21. novembra, na Aranđelovdan, nakon što se njegov bend ponudio jednoj porodici da im svira ako žele, šta su oni odbili.

„Jedan od gostiju iz te kuće je izašao van i krenuo da ih gađa flašama i najoštrije da ih vređa po nacionalnoj osnovi. Svi iz benda su krenuli da beže, jedino je ostao šesnaestogodišnji S.B. s obzirom na to da mu je napadač oteo trubu, te je od napadača dobio jak udarac u predelu vilice od čega je vilica napukla i hitno je zahtevala hirušku intervenciju“, dodaje se u saopštenju.

Opre Roma navodi da se S.B. trenutno nalazi u bolnici u Nišu, operisan je i van životne opasnosti.

„Republika Srbija nije rasistička zemlja, a svako nasilno postupanje treba osuditi i najoštrije kazniti, posebno ukoliko je učinjeno iz mržnje zbog pripadnosti rasi i veroispovesti, nacionalnoj ili etničkoj pripadnosti, što sve predstavlja posebnu okolnost za odmeravanje kazne i sud je treba ceniti kao otežavajuću okolnost u skladu sa Krivičnim zakonikom“, naglašeno je u saopštenju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!