Opozicioni protest u Novom Sadu uz sukobe sa obezbeđenjem

Radnik obezbeđenja Pošta Srbije izašao s nožem i isekao lepljivu traku

13. dec 2019

Tokom večerašnjeg protesta opozicionog Saveza za Srbiju u Novom Sadu, desila su se dva manja incidenta sa pripadnicima obezbeđenja.

Prvi incident se desio se na stepeništu Srpskog narodnog pozorišta, pre početka okupljanja oko 18 sati, pošto je obezbeđenje koje je angažovala organizacija OPENS (Omladinska prestonica Evrope) postavilo ograde, koje su sprečavale demonstrante da se okupe na mestu na kojem se već mesecima okupljaju.

Demonstranti su tražili da se ograde prekrivene crnim platnom uklone, što je obezbeđenje prvo odbilo da učini, da bi, nakon međusobnog koškanja, ograde ipak pomerili tako da demonstranti mogu da se okupe na starom mestu.

Protest je potom održan na Pozorišnom trgu, a istoričarka umetnosti Donka Stančić govorila je o “urbanističkom haosu” u Novom Sadu i za to optužila lokalnu vlast Srpske napredne stranke.

Nekadašnji ministar građevinarstva Dragoslav Šumarac iz Demokratske stranke zatražio je da radnik fabrike Krušik iz Valjeva Aleksandar Obradović bude oslobođen iz kućnog pritvora i naveo da je “pobeda svih” to što je Senat Beogradskog univerziteta potvrdio da je doktorat ministra finansija Siniše Malog plagijat.

Radnica Pošta Srbije Nataša Dejanović Dančetović govorila je o razlozima štrajka poštara, a nakon toga je potpredsednik Narodne stranke Borislav Novaković građane pozvao da u protestnu šetnju do zgrade Glavne pošte u centru grada, kako bi se solidarisali sa radnicima Pošte.

Demonstranti su potom zgradu pošte počeli da izlepljuju lepljivom trakom sa natpisom “Solidarnost pošta”, kada je jedan od radnika obezbeđenja Pošte sa nožem u rukama počeo da seče trake, a potom se povukao nazad u zgradu.

Tokom govora na protestu, građani su na dve posebne table navodili krivična dela i osobe koje su za njih odgovorne, s namerom da to posle predaju gradonačelniku Milošu Vučeviću, koji je pre nekoliko dana podneo krivične prjave protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovog brata Andreja.

Kako je objašnjeno, namera demonstranata je bila da Vučeviću “pomognu u borbi protiv kriminala“.

Protestu je prisustvovalo oko 150 građana.

(Autonomija, foto: Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga