Opozicioni poslanici u Vojvodini protiv rebalnsa

Pokrajinska vlada "zabada glavu u pesak" pred problemom suše

31. avg 2017

Pojedine opozicione stranke u Skupštini Vojvodine neće danas podržati svojim glasovima usvajanje drugog ovogodišnjeg rebalnsa pokrajinskog budžeta, pre svega jer ne donosi rešenje za probleme koje poljoprivrednici u pokrajini imaju nakon suša.

Predstavnik poslaničke grupe DS-DSHV Nenad Borović kazao je da poslanici te grupe neće podržati rebalans, navodeći da je ponovo propuštena prilika da se naprave uštede kod rashoda za zaposlene i režijske troškove.

Borović je ukazao da je u prvih šest meseci 2017. godine, 25 miliona dinara više isplaćeno za zarade zaposlenih, što bi moglo da ukazuje na kršenje zakona o zabrani zapošljavanja, a povećanje je zabeleženo i kod potrošnje usluga i dobara.

On je pohvalio što su sredstva usmerena u socijalne potrebe i poljoprivredu, ali da za privredu, iz koje se najviše sredstava uzima, kroz sekretaijat za privredu nije odvojen “niti jedan jedini dinar”.

“Rečeno je da je kroz tkivo privrede ostvarena mogućnost za rebalans, a onda se tom tkivu ništa ne vraća. Zar je moguće da kroz dva rebalansa nema novca za dalji razvoj privrede”, rekao je Borović.

Ocenio je i da je oblast energitike zapostavljena, a i da projekti kojima se aktuelna Pokrajinska vlada hvali, poput izgradnje Žeželjevog mosta, nisu realizovani i konstantno se odlažu.

Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) najavili su da neće podržati rebalans zbog loše raspodele sredstava, a ponovo su zatražili od Pokrajinske vlade da utiče na republičku vladu kako bi se rešavali problemi nakon suše u Vojvodini.

LSV je iz skupštinske klupe ponovo zatražila od Pokrajinske vlade da po hitnoj meri traži od republičke da donese odluke kako bi se ublažile posledice od elementarne nepogode izazvane sušom.

Poslanici LSV su naglasili da ne može pokrajinski sekretar za poljoprivredu doći na zasedanje Skupštine Vojvodine i reći da nije nadležan za rešavanje problema izazvanih sušom i da se “ne sme zabadati glava u pesak”.

Protiv rebalansa budžeta glasaće i opoziciona Srpska radikalna stranka (SRS), jer “prihodna i rashodna strana nisu projektovane u realnim finansijskim okvirima, te će do kraja godine doći do odstupanja u realizaciji”.

Poslanik SRS Đurađ Jakšić naglasio je da “nema govora o razvojnom budžetu, već da je u pitanju ogromna tekuća javna potrošnja”.

Ta stranka neće podržati rebalans i zbog toga što smatraju da je “degutantno” pominjati novac za zalivne sisteme i izradu projektne dokumentacije za njih u momentu kada je “suša spržila gotovo kompletno poljoprivredno zemljište i bacila u očaj poljoprivrednike”.

“Još je degutantnije to što je u pitanju sada već famoznih 100 miliona dolara za navodnjavanje od Abu Dabi fonda, o kojima slušamo bajke već pune četiri godine”, dodao je Jakšić.

Skupština Vojvodine raspravlja danas o predlogu Pokrajinske vlade da se rebalansom budžet Vojvodine uveća za 1,24 milijarde dinara.

Na dnevnom redu sednice je i predlog izmena odluke o godišnjem programu korišćenja sredstava iz budžetskog Fonda za vode Vojvodine za 2017. godinu, zatim predlog odluke o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2017. godinu, kao i Predlog protokola o saradnji između pokrajine Vojvodine i manjeg bosanskohercegovačkog entiteta, Republike Srpske

Na dnevnom redu je i Izveštaj o poslovanju Javnog preduzeća Zavod za urbanizam Vojvodine, Izveštaj o poslovanju Turističke organizacije Vojvodine, Izveštaj o radu Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima, sve za 2016. godinu.

Na dnevnom redu je i Predlog odluke o izmeni Poslovnika o radu Skupštine Vojvodine, a dodate su i još dve tačke, koje se tiču imenovanja i razrešenja članova saveta fakulteta i skupštinskih odbora.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga