Opozicione stranke traže od RTV-a objektivno informisanje

"Nije RTV neka crkva, nije direktor njen vrhovni poglavar i nije Aleksandar Vučić njegov bog"

18. nov 2016

Delegacija opozicionih stranaka i pokreta predala je danas na pisarnici Radio-televizije Vojvodine (RTV) zahtev da ta medijska kuća izveštava objektivno i profesionalno o aktivnostima opozicionih partija, a ne da bude servis vlasti i predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović rekao je novinarima nakon predaje zahteva da “nikakvih izbora ne može biti” dok javni medijski servisi ne počnu da informišu objektivno i da opoziciju tretiraju ravnopravno u informativnim programima.

“Ukoliko u roku od mesec dana naš zahtev ne bude uvažen, tražićemo ostavku glavnog i odgovornog urednika informativnog programa RTV-a. Zahtevamo da RTV-a u svojim emisijama ima i predstavnike opozicije, a ne da one budu monološke kao sada i da jedino Aleksandar Vučić ima garantovano mesto u dnevnicima RTV-a u 17 i u 22 časa”, objasnio je Veselinović.

Dodao je da je bilo najavljeno da će delegaciju primiti generalni direktor RTV-a i glavni i odgovorni urednici informativnih programa, ali je ta najava tokom jučerašnjeg dana ”povučena”.

Naveo je da je generalni direktor RTV-a Miodrag Koprivica delegaciju opozicije u pisanoj formi obavestio da smatra da “sastanak ne bi imao svrhu, jer bi mogao biti shvaćen kao pritisak na uređivačku politiku RTV-a” i uputio ih na Programski savet pokrajinskog javnog medijskog servisa.

“Nadležnost direktora je da se stara o zakonitosti u radu javnog servisa, a ona prema Zakonu o javnim servisima podrazumeva i podsticanje političkog pluralizma, što isključuje jednostranost u informisanju. Nije RTV neka crkva, nije direktor njen vrhovni poglavar i nije Aleksandar Vučić njegov bog“, kazao je Veselinović.

Delegacija opozicionih stranaka je svoj zahtev zalepila i na ulazna vrata u zgradu RTV-a.

Zahtev koji je danas predat RTV-u je zajednički zahtev 15 opozicionih stranaka i pokreta sa njihovosastanka koji je održan 4. novembra u Beogradu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga