Opozicija u Novom Sadu protiv partnerstva za JKP Stan

"Privatni partner će imati monopol na poslovima održavanja dimnjaka i javne rasvete na 10 godina"

28. juna 2018

Političke stranke i pokreti demokratske opozicije u Novom Sadu, zatražili su danas od Skupštine grada Novog Sada da odbaci predlog ugovora o javno-privatnom partnerstvu u Javnom komunalnom preduzeću „Stan“.

Predložen je ugovor sa konzorcijumom firmi koji predvodi litvanska kompanija „Busto Valda“ iz Kaunasa, među kojima je i firma „FM Holding“ iz Novog Sada, osnovana 10. januara 2018., čiji je direktor i vlasnik litvanac Darius Zakarauskas, koji je inače bio jedini ponuđač na prethodnom tenderu kao predstavnik litvanske firme „Civinity“.

Firmu „FM Holding“ su oformili radi lakšeg poslovanja u Srbiji, a „Busto Valda“ je deo holdinga „Civinity“, osnovana, kako je Zakarauskas ranije izjavio, „radi lakšeg poslovanja u Srbiji“.

Ugovor predviđa i podizvođača, slovenačku firmu „Javna rasveta“, a o predlogu će birti raspravljano na sutrašnjoj sednici Skupštine u Novom Sadu.

Stranke demokratske opozicije su u saopštenju navele da je ugovor štetan po interese Novog Sada i zaposlenih u JKP „Stan“, te da se u postupku odabira partnera dešavalo kršenje zakona.

„Verujemo da se sa postupkom odabira privatnog partnera namerno odugovlačilo kako bi se dugovi Stana što više smanjili, a privatni partner u trenutku preuzimanja delatnosti preuzeo i što manje finansijskih obaveza“, navedeno je u saopštenju.

Oni su upozorili da su dugovi „Stana“ u vreme pripreme projekta javno-privatnog partnerstva procenjeni na 822 miliona dinara, ali da su u međuvremenu prepolovljeni.

Opozicija je navela da će privatni partner imati „monopol na poslovima održavanja dimnjaka i javne rasvete na 10 godina“, a da su u postupku javne nabavke protivzakonito uvećane ukupne obaveze grada prema novom preduzeću za najmanje 250 miliona dinara.

Upozorili su i da je u preduzeću „Stan“ sada radno angažovano oko 229 ljudi, dok se za novu firmu planira samo 123 radnika.

Opozicione političke stranke i pokreti su predložile da se gradska uprava opredeli za novi program sanacije preduzeća ili da se ponovi postupak javno-privatnog partnerstva sa smanjenim udelom vlasništva privatnog vlasnika.

Saopštenje su zajednički potpisali Demokratska stranka, Pokret „Dosta je bilo“, Levica Srbije, Narodna stranka, Nova stranka, „Pokret za preokret“ i Pokret slobodnih građana, odbori Novi Sad.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga