Opozicija: Stranci će moći da kupuju zemlju u Srbiji

"Vučić nastavlja da pravi farsu"

24. avg 2017

Poslanici opozicije u Skupštini Srbije krtikovali su danas predlog izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu, ocenjujući da je „besmislen“ i da predstavlja „izdaju“ srpskih nacionalnih interesa, jer omogućava prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima.

Poslanik Demokratske stranke (DS) Goran Ješić ocenio je da taj zakon ne sprečava katastrofalnu politiku koja se tiče poljoprivrednog zemljišta i da će i posle usvajanja izmena zakona, stranac koji osnuje preduzeće moći da kupi poljoprivredno zemljište.

On je ocenio i da vlast donosi zakon radi skupljanja političkih poena.

„To je kao da građanima sa Menhetna i Holivuda zabranite da kupuju vile po Kaluđerici“, rekao je Ješić.

On se tokom rasprave osvrnuo i na kompaniju „Tenis“ iz Nemačke i rekao da je veći problem kako je ta kompanija bez licitacije dobila 2.500 hektara zemljišta.

Sličan stav izneo je i poslanik Nove stranke Zoran Živković, takođe nazivajući izmene zakona besmislenim.

On je novinarima u Skupštini kazao da je, ako strani državljanin sa 50 evra registruje preduzeće u Srbiji koje dobije status domaćeg pravnog lica i moći će da kupi i poljoprivredno zemljište, potpuno besmisleno donositi taj zakon.

„Vučić nastavlja da pravi farsu, i kada bude usvojen ovaj zakon, opet će reći da je spasio zemlju“, ocenio je Živković.

 

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je ranije danas obrazlažući poslanicima izmene zakona rekao da se njima pravi novi prelazni period u kome građani EU moraju da ispune niz uslova da bi došli u posed poljoprivrednog zemljišta u Srbiji.

„Zakonom popravljamo ono što je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) definisao, i štitimo interese srpskih poljoprivredika i oranica na Ustavom i zakonima dozvoljen način u skladu sa praksom koja važi u EU“, kazao je Nedimović, obrazlažući predlog izmene zakona u parlamentu.

On je rekao da je Srbija jedina zemlja koja je tokom pregovora o pridruživanju EU prihvatila obavezu da liberalizuje tržište poljoprivrednog zemljišta pre nego što postane punopravna članica i da se odredba o tome aktivira 1. septembra.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga