- Autonomija - https://www.autonomija.info -

OPOVO: U Opovo ne svraćaju ni političari ni privrednici

Iako se i tri meseca po formiranju vlasti u Opovu činilo da ova opština neće biti među onima u kojima bi moglo doći do promena, pokazalo se da ni u ovoj varoši ne ide bez trzavica. Još uvek dve pobedničke koalicije ukupno u skupštinskim klupama imaju većinu od 15 odbornika, dok ih, s druge strane, opozicija broji deset.

Glavni stožer vlasti je koalicija „Milorad Soldatović-DS-SDPS“, koja ima deset odborničkih mesta, a uz nju su i SPS-PUPS-JS sa tri i Liga socijaldemokrta Vojvodine s dva mesta. Opoziciju čine  Srpska napredna stranka, GG Naša inicijativa, GG Lista protiv korupcije i Demokratska stranka Srbije.

Međutim, prema informaciji koju je Opštinski odbor SPS dostavio portalu „Autonimija“, 13 oktobra socijalisti su na opštinskom nivou  doneli odluku da neće d podrži listu “ Milorad Soldatović-DS-SDPS“. Navodi se i da koalicija SPS-PUPS-JS po svom koalcionom sporazumu ne može da pravi većinu u opštinskoj vlasti bez SPS.

S druge strane, predsednik opštine Opovo Milorad Soldatović, za „Autonomiju“ kaže da vlast nije ni u kom slučaju dovedena u pitanje, te da je reč samo o nezadovoljstvu pojedinca iz tabora socijalista, što ne povlači za sobom istupanje SPS-ovih koalicionih partnera PUPS-a i JS iz vladajuće koalicije. Šta više, traju ozbiljni pregovori sa SNS o eventualnom ulasku u vladajuće strukture, sve zarad interesa i boljitka Opova i njegovih građana, podvači Soldatović.

Podsetimo, na ponovljenim lokalnim izborima pozitivne rezultate, što znači više glasova u odnosu na 6. maj, ostvarili su koalicija Milorad Soldatović – DS – SDPS (251 – 392), Lista protiv korupcije (114 – 144) i Unija Roma Srbije (6 – 18). Blizu prvobitnih rezultata su bili Naša inicijativa (59 – 58), SPS – PUPS – JS (98 – 91) i Dveri (53 – 51), dok su podbacili Liga socijaldemokrata Vojvodine (74 – 34) i Srpska napredna stranka (92 – 75).

Zanimljivo je, ali ne i neuobičajeno za skupštinske sale manjih opština da pozicija i opozicija u klupama striktno razdvojeni. Tako i u Opovu pozicija sedi u desnom, a opozicija u levom redu klupa.

Srpska napredna stranka za sada je najjači deo opozicionog bloka. S te pozicije aktivnija je, čini se, bila u predizbornoj utakmici kada je, zajedno sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine, Listom protiv korupcije, Pokretom socijalista, DSS-om, Dverima i URS-om, protestovala zbog rešenja Upravnog suda u Beogradu o povratku liste građana “Milorad Soldatović-DS-SDPS” na izbornu listu u Opovu, iako je Opštinska izborna komisija prethodno odlučila da tu listu obriše.

Milorad Soldatović je 15. juna, nakon tajnog glasanja za predsednika opštine na drugoj sednici lokalnog parlamenta, treći put zaredom izabran za prvog čoveka u Opovu. Kao novo lice na političkoj sceni ove varoši pobedio je na lokalnim izborima 2004. godine, a četiri godine kasnije, kako je tvrdio, sve stranke koje nisu bile deo Grupe građana Milorad Soldatović pokušale su da se udruže i formiraju vlast, međutim on je imao 40 odsto odborničkih mandata. Ovaj stručnjak iz oblasti prirodnih i tehničkih nauka, nakon ličnog izbora da se povuče sa funkcije predsednika opštine zarad poslaničke stolice u pokrajinskom parlamentu, ipak je odlučio da uđe u trku, treću po redu, za mesto prvog čoveka Opova. Prioritet mu je da se obezbede sredstva za završetak izgradnje puta Opovo – Debeljača, ali, kako je izjavio lokalnim medijima, svi su konci, to jest pare, u rukama Pokrajinskog fonda za kapitalne investicije.

Inače, reč je o opštini koja je po svim socioekonomskim pokazateljima na samom dnu u Srbiji. Gotovo da nema lokalne samouprave sa manjim budžetom – ove godine je, zahvaljujući “izdašnijoj” pokrajinskoj kasi, navukla 200 miliona dinara, što je priličan pomak s obzirom na to da je lane imala svega 134 miliona dinara. Stanovnici ove opštine po prosečnim zaradama dobrano zaostaju za republičkim i pokrajinskim prosekom, mahom se bave poljoprivredom, a ona ne puni opštinski budžet. Prazna kasa teško može da obezbedi i minimalne uslove za ozbiljnije privredne investicije, te ulagači zaobilaze ovu opštinu. Ne posećuju je naročito ni političari, čak ni u predizbornoj kampanji. Stoga i ne čudi to što je jedna od nazanimljivijih vesti u lokalnim medijima bila poseta predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Jer, kako pišu opovačke novine, ako se uzme u obzir prolazak kralja Aleksandra Karađorđevića nakon ujedinjenja i obrazovanja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca odmah nakon Prvog svetskog rata, to je ovom kraju prva poseta čelnog čoveka Srbije nakon skoro jednog veka.

Slađana Gluščević

Podelite ovu stranicu!