Opet odbijen predlog LSV da se raspravlja o prodaji NIS-a

Poslanici Skupštine Vojvodine nisu danas u dnevni red sednice uvrstili predlog Lige socijaldemokrata Vojvodine (L…

03. feb 2009

lsv.jpgPoslanici Skupštine Vojvodine nisu danas u dnevni red sednice uvrstili predlog Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) o obeštećenju Vojvodine na osnovu ulaganja građana u izgradnju Naftagasa.
Predsednik poslaničke grupe LSV Branislav Bogaroški rekao je za skupštinskom govornicom da bi Vlada Srbije trebalo da obešteti Vojvodinu sa još 840 miliona evra zbog prodaje Naftne industrije Srbije (NIS).
Prema dogovoru premijera Srbije i Vojvodine, Vojvodini od prodaje NIS-a pripada 90 odsto, ili 360 miliona evra, a po tumačenju LSV-a, pokrajina bi trebalo da dobije 1,2 milijarde evra, što je 55 odsto ranije utvrđene tržišne vrednosti.
„Iako je prošlo više od godinu dana od sklapanja energetskog sporazuma Srbije i Rusije, Skupština Vojvodine nijednom nije prihvatila naš predlog da se pozabavi time, što je nadopustivo i neprimereno“, rekao je Bogaroški.
On je rekao da bi, bez obzira na ovlašćenja, Skupština Vojvodine „morala da zauzme stav o NIS-u, jer građani Vojvodine od kupoprodajnog ugovora trpe štetu koja iznosi 840 miliona evra“.
Za predlog LSV-a glasalo je pet poslanika te stranke, kao i tri poslanika Saveza vojvođanskih Mađara.
Poslanici Skupštine Vojvodine danas su ponovo izabrali Tomu Jošanova za direktora Direkcije za robne rezerve Vojvodine, a Mihajla Brkića za direktora Fonda za razvoj Vojvodine. Do reizbora je došlo zbog isteka četvorogodišnjeg mandata.
Iz istog razloga za direktorku Javnog preduzeća „Vojvodinašume“ ponovo je izabrana Marta Takač, dok je za direktorku Pedagoškog saveza Vojvodine izabrana Lenka Erdelj.
Poslanici su razrešili i dosadašnjeg direktora Javnog vodoprivrednog preduzeća „Vode Vojvodine“ Branislava Radanovića, ali su za vršioca dužnosti direktora imenovali Atilu Salvaia, profesora Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.
Skupština je usvojila i odluku o angažovanju revizora za obavljanje eksterne revizije završnog računa budžeta Vojvodine za 2008. godinu, a usvojena je i izmena odluke o obrazovanju Pokrajinskog saveta za bezbednost i imenovanju članova tog saveta.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga