Opet aktivan „književni vulkan“

Od sutra do subote uveče u Senti će po deveti put biti održan Festival književnosti „zEtna“, sa nizom programa koje organizuje elektronski književni časopis „zEtna“ („magazin pod vulkanom“) koji živi od 1999. godine

07. nov 2012

Od sutra do subote uveče u Senti će po deveti put biti održan Festival književnosti „zEtna“, sa nizom programa koje organizuje elektronski književni časopis „zEtna“ („magazin pod vulkanom“) koji živi od 1999. godine. Urednik časopisa i glavni organizator festivala Ištvan Besedeš napominje da je, kao svojevrsna predvodnica, upravo završen program „Balkanski klub mađarske književnosti“ u okviru kojeg je na susretima održanim u Beogradu i Vojvodini već pokušana da se skrene pažnja na praksu dijaloga između mađarske i srpske književnosti.

– Iz toga, znamo, nastaju i knjige, zajednički pisani tekstovi, autorsko-prevodilačke saradnje , tačke susreta. I sada, nakon počasnog gostovanja Mađarske na beogradskom Sajmu knjiga to nastavljamo time što na festivalu učestvuju i nama bliski srpski pisci – rekao je Besedeš, najavljujući, pored ostalog, senćanski ovogodišnji festivalski nastup i pisca Davida Albaharija i pesnikinje Ane Ristović koji su autori i izdavačke kuće „zEtna“, pored Pala Bendera, Oršolje Benčik, Rolanda Orčika, Ištvana Ladanjija, Emeše Rajšli, Zoltana Viraga i drugih.

Za Festival književnosti „zEtna“ koji iduće godine puni deceniju zahvaljujući, prema rečima Besedeša, „čitavom nizu časopisa, umetničkih grupa, neumornih prijatelja književnika i otvorenim stvaraocima“, glavni organizator kaže i da već „unapred strahuje da neće moći svi da se ugoste“, budući da je dosad na festivalu bilo 150-200 učesnika, pa već unapred izražava nadu da će i po deseti put uspeti da se obezbedi materijalna podrška različitih adresa za njegovo održavanje. Istovremeno, Besedeš izražava i žaljenje zbog toga što Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje već izvesno vreme ne podržava Festival književnosti „zEtna“.

– Siguran sam u to da pokrajinski i međunarodni značaj ove manifestacije opravdava podršku. Nadam se da će na ovom polju doći do promene, kao i da će festival , imajući u vidu desetogodišnji jubilej, Nacionalni savet Mađara iduće godine posebno podržati – rekao je Besedeš.

(Mađar so)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga