Operska pevačica: Pretresali su me u prodavnici samo zato što sam Romkinja

"Poslovođa supermarketa se izvinila, ali su mi pojedini prisutni kupci dobacivali da se zna zašto baš mene pretresaju, aludirajući na moju nacionalnost"

30. dec 2018

Operska pevačica Nataša Tasić Knežević objavila je na svom Fejsbuk profilu da su je u jednom supermarketu u Novom Sadu javno pretresali pod sumnjom da je nešto ukrala.

Ona je u video snimku navela da je u supermarket Maksi u blizini željezničke stanice ušla kako bi kupila indijski orah, ali pošto ga nije našla, krenula je prema izlazu kada se oglasio senzor.

Iako su u istom trenutku iz prodavnice zajedno s njom izlazile još dve osobe, osoblje je zaustavilo samo nju, jedinu Romkinju.

“Jedino su meni tražili da celu torbu ispraznim, sve džepove, skinem jaknu, sve kompletno, i da izađem napolje. Poslovođa je rekla da su oni i dalje novi i da njima pišti (senzor). Ja sam njima rekla: ‘Ako ste meni rekli da ja sve izvadim iz svog ranca – pritom nemam ništa u rancu sem nota, knjiga i novčanika, što su oni na kraju i videli – zašto onda niste tražili i ovim ljudima koji su prošli posle mene, a pištali su, da se isto vrate i da sve izvade’”, ispričala je Tasić Knežević.

Dodala je i da joj se poslovođa supermarketa izvinila, ali da su joj pojedini prisutni kupci dobacivali da se zna zašto baš nju pretresaju, aludirajući na njenu nacionalnost.

Nataša Tasić Knežević je sopran, solistkinja Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, a 2012. godine OEBS ju je proglasio jednom od najistaknutijih Romkinja u svetu.

Delez: Iskreno se izvinjavamo i žalimo zbog situacije koja se dogodila Nataši Tasić Knežević

Kompanija Delez Srbija izvinila se operskoj pevačici romske nacionalnosti Nataši Tasić Knežević, ocenjujući da je će situacija u u njihovom supermaketu u Novom Sadu „ostati usamljen primer neodgovarajuće reakcije pojedinca“.

„Kompanija Delez Srbija se iskreno izvinjava i žali zbog situacije koja se dogodila Nataši Tasić Knežević. Verujemo da će ovo ostati usamljeni primer neodgovarajuće reakcije pojedinca i da se slične situacije neće dogoditi u budućnosti“, saopštila je ta kompanija.

Delez je naveo da je sa radnicima započet proces interne kontrole postupanja prilikom oglašavanja senzora i ophođenja prema kupcima.

„Delez Srbija neguje vrednosti koje podstiču inkluziju i različitost i s tim u vezi još jednom želimo da izrazimo žaljenje zbog nastale situacije, odmah smo stupili u kontakt sa gospođom Tasić Knežević i još jednom joj lično uputili izvinjenje zbog nelagode koju je doživela“, navodi se u saopštenju.

(Autonomija/Beta, foto: Srpsko narodno pozorište) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga