Opao broj učenika na srpskom, povećao se broj manjina

Povećao se broj učenika na mađarskom, hrvatskom i slovačkom jeziku

30. maja 2012

Ukupan broj učenika u srednjim školama na teritoriji Vojvodine kontinuirano opada u poslednjih pet godina, dok se povećava broj učenika koji se obrazuju na mađarskom, slovačkom i hrvatskom nastavnom jeziku, saopšteno je danas sa sednice Vlade Vojvodine.

U odnosu na prošlu godinu, broj učenika koji se školuju na srpskom jeziku je manji za 942 ili 1,44 odsto, a broj odeljenja je manji za 34, prenosi Pokrajinski sekretarijat za informacije.

Broj učenika koji pohađaju nastavu na mađarskom, slovačkom, rumunskom, rusinskom i hrvatskom jeziku iznosi 7.533, odnosno oko 10,5 odsto od ukupnog broja učenika srednjih škola, i veći je u odnosu na prošlu školsku godinu za 198 učenika.

U odnosu na prošlu školsku godinu, broj učenika koji se školuju na mađarskom jeziku je veći za 151, a broj odeljenja je veći za dva.

Nastavu na slovačkom jeziku pohađa 23 učenika više u odnosu na prošlu školsku godinu, na hrvatskom jeziku 25 učenika više, na rumunskom jeziku tri učenika više, a na rusinskom jeziku četiri učenika manje.

U srednjim školama na teritoriji Vojvodine nije organizovana nastava na romskom jeziku, kao ni učenje romskog jezika sa elementima nacionalne kulture.

Srednjim obrazovanjem su u ovoj školskoj godini godini obuhvaćeno 702 učenika Roma, što je 34 učenika više nego prošle školske godine, navodi se u saopštenju za javnost.

Srednje obrazovanje na teritoriji Vojvodine ostvaruje se u 40 lokalnih samouprava u kojima se nalazi 131 srednja škola: 121 redovna i 10 srednjih škola za učenike sa smetnjama u razvoju.

Redovnim srednjim obrazovanjem je obuhvaćeno 72.106 učenika, koji su raspoređeni u 2.956 odeljenja u okviru gimnazija, stručnih, mešovitih i umetničkih škola.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga