Onlajn festival kratkog filma za pomoć lekarima koji se bore protiv korona virusa

„Moja draga karantina“

18. mar 2020

Onlajn Festivala kratkog filma „My Darling Quarantine“ („Moja draga karantina“) počeo je 16. marta na platformi Talking Shorts i trajaće do kraja situacije sa korona virusom, saopšteno je danas.

Ovaj festival, oko koga su se okupili selektori festivala Kan, Berlin, Venecija, Lokarno, Talin i mnogi drugi u potpunosti se odvija na internetu i ima cilj da prikupi novac za Lekare bez granica i nezavisne institucije i radnike u kulturi kojima je u doba korona virusa neophodna finansijska pomoć.

U svetlu trenutne situacije sa virusom COVID-19, mnogi festivali i filmski događaji širom sveta su odloženi ili otkazani. Među njima su i značajni festivali kratkog filma kao što su Go Short u Najmegenu, Festival kratkog filma u Glazgovu, Festival Short Waves u Poznanju, kanadski Festival Regard, kao i CPH:DOX u Kopenhagenu, SXSW u Teksasu, Trajbeka u Njujorku i Visions du Reel u Nionu.

Novi festival odgovor je na ove događaje, koji će se realizovati na platformi Talking Shorts (https://talkingshorts.com/), sa ciljem da prikupi novac za one koji se bore protiv virusa i ljude i organizacije pogođene ovom situacijom, obrazlažu u saopštenju.

Inicijator festivala je Enriko Vanuči, savetnik Venecijanskog međunarodnog filmskog festivala za kratki film i selektor Torino Short Film Marketa, koji je trenutno u karantinu u Italiji.

„Dok sam sedeo u prisilnoj izolaciji kod kuće i pratio razvoj događaja, došao sam na ideju da započnem onlajn festival kratkog filma o trenutnoj situaciji, kako bismo prikupili novac za zdravstvene radnike koji se bore protiv virusa. Festival kratkog filma „My Darling Quarantine“ predstavlja naš pokušaj da nastavimo da radimo ono što volimo – da biramo i prikazujemo publici sjajne kratke filmove – istovremeno prikupljajući sredstva za nekoliko udruženja kojima je već, ili će uskoro biti, potrebno više novaca da bi funkcionisala i spasila još ljudskih života. Takođe, želimo da prikupimo novac da bismo pomogli kulturnim organizacijama koje su pogođene ovom situacijom“, izjavio je Venuči.

Programeri pogođenih festivala, kao što je Short Waves u Poljskoj, takođe su uključeni u ovu inicijativu.

Svake sedmice od ponedeljka do nedelje, festival će predstaviti program sedam kratkih filmova za koje publika može da glasa. Gledaoci će takođe biti u mogućnosti da doniraju novac putem GoFundMe stranice https://www.gofundme.com/f/my-darling-quarantine-covid19-fundraiser.

Među filmovima koji će biti prikazani prve sedmice je i „Razglednice sa kraja sveta“ reditelja Konstantinosa Antonopulosa (Grčka, 2019), u kom jedna grčka porodica pokušava da se izbavi sa udaljenog ostva u Mediteranu kad se suoči sa neočekivanim krajem sveta. Ovaj film je već imao ozbiljnu festivalsku karijeru, bio je prikazan u Sarajevu, Tampereu i Vinterturu gde je osvojio nagradu publike. Učešće ovog filma na MDQSFF predstavlja njegovo prvo javno onlajn prikazivanje.

„50 odsto novca koji doniraju gledaoci namenjeno je Lekarima bez granica, a drugih 50 odsto institucijama i radnicima u kulturi koji su pogođeni posledicama virusa i koji će narednih meseci i godina imati velike organizacione i finansijske poteškoće“, navodi se u saopštenju.

Emilija Mazik s festivala Short Waves u Poznanju kaže: „Oduševljeni smo reakcijom selektora i filmskih autora koji su nam omogućili da prikazujemo ove filmove. Znamo da su mnogi otkazani festivali preselili svoje programe na internet. Mi smo želeli da uradimo nešto malo drugačije – otud dolazi i distopijska tema – i dopunimo i podržimo napore koje ulažu mnogi drugi festivali i organizacije, istovremeno prikupljajući novac za dobru stvar. Otkazivanje mog festivala bila je jedna od najtežih odluka koje sam ikada donela i imaće teške finansijske i strukturalne posledice. Zaista je tužno gledati kako se odlažu i otkazuju festivali i, kroz MDQSFF želimo da pokažemo kako svet kratkog filma može da se ujedini u krizna vremena i pruži sadržaje ljudima širom sveta koji su zaglavljeni u svojim kućama. Nadamo se da će ova kriza imati i pozitivan uticaj na filmsku industriju u njenim naporima da postane sektor sa većom jednakošću i održivošću“.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga