Onemogućen rad agencijama za registraciju vozila

Predstavnici agencija tvrde da pravilnik MUP-a Srbije zahteva od agencija da overe kod nadležnih organa punomoć za zastupanje privatnih lica, što komplikuje celu proceduru

29. mar 2011

Pravilnik o registraciji motornih i priključnih vozila, koji je stupio na snagu 1 januara 2011. godine, onemogućio je rad agencijama i firmama koje se bave ovim uslugama, saopštili su danas predstavnici udrženja pružaoca usluga za prenos i registraciju vozila.
“Ovaj pravilnik Ministarstva unutrašnjih poslova zahteva od agencija da overe kod nadležnih organa punomoć za zastupanje privatnih lica, što dodatno komplikuje celu proceduru”, rekao je na konferenciji za novinare u Medija centru Vojvodine pravni zastupnik udruženja Leges i NsLeges Borivoje Spremo.
Prema njegovim rečima, ovaj zahtev je u suprotnosti sa Zakonom o opštem upravnom postupku u kojem se navodi da je punomoć privatna isprava i da je overa potrebna samo u slučaju da nadležni organi posumnjaju u njegovu verodostojnost.
“Zahvaljujući ovome građani se odlučuju da sami izvrše registraciju ili prenos vozila, jer im čekanje u redovima svakako sleduje. Ovakav pravilnik građanima nije olakšao obavljanje posla, a gužve na šalterima postaju sve veće i čeka se po celu noć”, kazao je Spremo.
Ocenio je da ovakav način rada vodi direktno u korupciju i kriminal, jer ljudi nemaju vremena da čekaju u redovima i “radije će naći način da potplate službenike”.
Spremo je rekao i da je onemogućavanje registrovanih agencija da obavljaju svoje usluge već rezultovalo otpuštanjem radnika i zatvaranjem agencija.
“Registrovanih agencija ima oko 3.000, a one broje oko 8.000 zaposlenih koji će ostati bez izvora finansiranja”, dodao je on.
Udruženje pružaoca usluga za prenos i registraciju vozila NsLeges i Leges preuzele su aktivnosti da se ovaj pravilnik izmeni, odnosno da se izvrši provera njegove ustavnosti. Ova dva udruženja osnovana su 2010. godine i broje oko 90 agencija i firmi sa teritorije cele Srbije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Tvoje lice zvuči poznato
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga