Omladinska konferencija Talasi demokratije

Političari se sastaju i donose odluke, ali su mladi ti koji razbijaju barijere i predrasude

03. jul 2010

Direktorka Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije Milica Delević izjavila je danas da je veoma važno da mladi iz evropskih zemalja shvate zašto je važno da Srbija i ceo zapadni Balkan postanu deo Evropske unije.
Delevićeva je na otvaranju omladinske konferencije „Talasi demokratije 2010“ u Novom Sadu rekla da su takve konferencije prilika da mladi širom Evrope razumeju Srbe kao narod, ali i izazove koji stoje pred Srbijom i šta je još potrebno da se uradi u procesu njenih evropskih integracija.
„Pre deset godina tek smo počeli da učimo, ali smo vrlo brzo počeli i da donosimo važne odluke i pravimo velike korake ka članstvu u EU“, rekla je Milica Delević.
Ambasadorka Danske u Srbiji Mete Kjuel Nilsen (Mette Kjuel Nielsen) rekla je da je učešće mladih iz 27 zemalja izuzetna prilika da se čuje kakvu Evropu mladi žele da vide u budućnosti.
„Političari se sastaju i donose odluke, ali su mladi ti koji razbijaju barijere i predrasude“, rekla je ambasadorka i dodala da je ideja da sličnih konferencija bude što više.
Mete Kjuel Nilsen je ocenila da su takvi skupovi i izuzetna prilika za izgradnju međunarodnog razumevanja, stvaranja budućeg liderstva i prijateljstva koje će mladima jednog dana biti od izuzetne koristi.
Učesnike konferencije pozdravio je i gradonačlenik Novog Sada Igor Pavličić koji je rekao da su Srbija i zapadni Balkan deo Evrope, a Novi Sad „izuzetno mesto“, gde mladi Evropljani imaju priliku da bolje upoznaju Srbiju.
Konferenciju „Talasi demokratije 2010“ organizuju Evropski pokret u Srbiji i danske nevladine organizacije Global sitizen (citizen) i Internacionalni edukativni centar (International Education Centre).
Konferencija će trajati do 8. jula, a u njenom radu učestvuje oko sto mladih iz zemalja Evropske unije i zapadnog Balkana.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga