Omladina SVM: DSS pokušava da stvori konflikt

"Evropa" i "Tekelijanum" su simboli obostranog uvažavanja dve nacije i zalog mirnog suživota

06. dec 2015

Omladinski forum Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) saopštio je da je zaprepašten pokušajem omladinske organizacije Demokratske stranke Srbije (DSS) “da stvori konflikt” u Novom Sadu kroz izvrtanje činjenica o novootvorenom Studentskom domu „Evropa“ u Novom Sadu.

Podmladak DSS-a je pre nedelju dana ispred tog studentskog doma protestvovao zbog toga što u njemu navodno mogu da žive samo Mađari.

Omladinski forum SVM-a je podsetio da je “Evropa” predviđen za smeštaj mađarskih studenata iz Srbije i srpskih studenata iz Mađarske.

Omladina SVM-a je ocenila da je “Evropa” odličan primer saradnje između Mađarske i Srbije, kao što je to i nedavno otvoreni rekonstruisani “Tekelijanum” u Budimpešti, koji je 1838. godine izgrađen za Srbe koji su studirali na budimpeštanskim univerzitetima, a sada tamo žive đaci iz srpske gimnazije u Budimpešti.

“Pomenute institucije su simboli obostranog uvažavanja dve nacije i zalog mirnog suživota”, navodi se u saopštenju za javnost

Izgradnju Studentskog doma „Evropa“ pokrajinska vlada finansirala je sa pet miliona evra, a mađarska vlada sa milion evra, dok je zemljište poklonila Rimokatolička crkva.

Celokupni godišnji budžet za funkcionisanje tog studentskog doma obezbeđuje Mađarska.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga