Omladina LSV uredila i očistila grob narodnog heroja Toze Markovića

"Narodni heroji se zaboravljaju, a saradnici okupatora rehabilituju"

13. jula 2015

Delegacija Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) položila je danas venac na spomenik narodnom heroju Svetozaru Tozi Markoviću povodom 13. jula, dana kada je rođen taj narodni heroj, i istovremeno uredila i očistila njegov grob.

“Danas, kada smo svedoci raznih pokušaja, koji za cilj imaju da uruše i omalovaže sve tekovine antifašističke borbe, da se narodni heroji zaborave a oni koji su bili saradnici okupatora rehabilituju, nismo zaboravili na naše borce koji su se borili protiv fašizma”, navela je Omladina LSV u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je grob Svetozara Toze Markovića, kao i prethodnih godina, bio zapušten i zarastao u korov zbog nečinjenja nadležnih gradskih službi.

“Sramota je, da u godini kada čitav svet obeležava 70 godina od pobede nad fašizmom, spomenici narodnih heroja koji su branili građane od fašizma budu zapušteni, zatrpani korovom i đubretom”, piše u saopštenju.

Omladina LSV je apelovala na nadležne institucije Grada Novog Sada da što pre zaštite i obnove spomenike i spomen obeležja iz narodnooslobodilačke borbe u Drugom svetskom ratu, u znak večnog sećanja i zahvalnosti na antifašističkoj borbi koja je donela slobodu svim građanima Novog Sada, Vojvodine i Srbije.

Grob Svetozara Toze Markovića nalazi se na Almaškom groblju u Novom Sadu.

(Autonomija, foto: arhiva LSV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga