- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Omladina LSV osuđuje zahtev SVM-a za pomilovanje nasilnika

Omladina Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) najoštrije je danas osudila zahtev Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) da se kazne za petoricu muškaraca koji su 2004. godine brutalno pretukli Zorana Petrovića u Temerinu prepolove, po ugledu na presude za ubice Brisa Tatona.

“Umesto da osudi takvu presudu Tatonovim ubicama, SVM na taj način podstiče pogrešan odnos države i njenih institucija prema nasilju i njegovim počiniocima”, navodi se u saopštenju za javnost Omladine LSV. Ocenjuje se da takav zahtev doprinosi relativizaciji krivičnih dela ovog tipa i stvaranju pogodne klime za njih u budućnosti.

Predsedništvo SVM zatražilo je juče od predsednika Srbije Borisa Tadića da pomiluje Mađare koji su osuđeni jer su 2004. godine brutalno pretukli Petrovića u Temerinu i ocenilo da bi na taj način bilo potvrđeno da u domaćem pravosuđu nema “dvostrukih aršina”.

Predsedništvo SVM je objasnilo da je povod za ovakav zahtev činjenica da je beogradski Apelacioni sud prepolovio kazne osobama koje su osuđene za ubistvo francuskog navijača Brisa Tatona. “Nakon te presude ne mogu više postojati ni izmišljeni razlozi, koji bi opravdali nastavak izvršenja izuzetno teških kazni izrečenih pre nekoliko godina protiv grupe mladih Mađara iz Temerina”, ocenjuje se u saopštenju.

Petorica napadača osuđeni su 2005. godine na ukupno 61 godinu zatvora, za pokušaj ubistva Zorana Petrovića u Temerinu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!