Ombudsmanka: Somborska policija da ne sprovodi akciju od vrata do vrata

"Vreme za najavljenu akciju policije nije najpodobnije, jer se sprovodi skoro u predizbornoj kampanji”

22. feb 2016

Pokrajinska ombudsmanka Aniko Muškinja Hajnrih izjavila je danas da nedavno najavljena akcija Policijske uprave u Somboru „Od vrata do vrata“ ne treba da se sprovede jer može da izazove uznemirenost građana.

Somborska policija saopštila je da će njeni pripadnici u okviru projekta „Od vrata do vrata“ posetiti građane na kućnim adresama i dati im priliku da se lično upoznaju za policajcima zaduženim za njihovu bezbednost, s ciljem unapređenja komunikacije građana i policije i stvaranja još bezbednijeg okruženja u lokalnoj zajednici.

Aniko Muškinja Hajnrih je za Radioteleviziju Vojvodine kazala da vreme za najavljenu akciju policije nije najpodobnije, jer se sprovodi “skoro u predizbornoj kampanji”, kada i stranački aktivisti obilaze građane, zbog čega su se pojedini već žalili Pokrajinskom ombudsmanu.

„Građani imaju strahopoštovanje prema uniformi, osećaj da moraju da otvore vrata kada vide policajca i nisu informisani o svojim pravima u takvim situacijama“, kazala je Muškinja Hajnrih.

Ona je ocenila da najavljena akcija policije može da izazove kontraefekat. „Ulazak u kuću građana nikako ne može da doprinese cilju kampanje“, dodala je pokrajinska ombudsmanka.

Prema njenim rečima, akcija „Dan otvorenih vrata“ je dobra ideja, ali bi Policijska uprava, umesto dolaska na prag građana, trebalo da okupi sve zainteresovane u prostorijama mesnih zajednica ili drugih institucija i tamo ih informiše o njihovim pravima i upozna sa policajcima koji su zaduženi za njihovu bezbednost.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Tvoje lice zvuči poznato
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga